Buitenland
NOS

Waarom het Goede Vrijdagakkoord zo'n bijzonder akkoord was

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom het Goede Vrijdagakkoord zo'n bijzonder akkoord was

Het Goede Vrijdagakkoord betekende 25 jaar geleden het einde van het conflict in Noord-Ierland, ook wel The Troubles. De strijd tussen katholieken en protestanten kostte aan duizenden mensen het leven. Het akkoord wordt tot op de dag van vandaag gezien als voorbeeld voor andere vredesonderhandelingen. Suzanne Damman, hoofd van het Vredesonderhandelingenprogramma van Instituut Clingendael vertelt erover in NOS Met het Oog op Morgen.

Het akkoord houdt stand

Damman vertelt in de uitzending wat dit akkoord zo speciaal maakt. "Het was een heel bloedig conflict. Maar het akkoord houdt stand, wel met wat wankelen. Maar het houdt stand, en dat maakt het een inspiratiebron voor andere akkoorden."

Er zaten enorm veel partijen aan tafel. "Dat maakt het ook bijzonder. Je ziet vaak dat vredesprocessen eliteprocessen zijn. Maar dit akkoord was daar een uitzondering in, doordat er met alle lagen van de opstand gesproken werd."

Bijzondere rol vrouwenbeweging

Er was met name een bijzondere rol weggelegd voor de vrouwenbewegingen. "Vaak waren het natuurlijk mannen die dit soort onderhandelingen deden. Maar de vrouwen in Noord-Ierland waren zich ervan bewust dat als zij wilden meebeslissen over de toekomst van hun land, ze mee moesten doen. Daarom hebben ze zelf een politieke partij opgericht."

Ook verschillende andere maatschappelijke organisaties zaten aan tafel. "Doordat er naar hen geluisterd werd en met hen gesproken werd, was men er beter van op de hoogte hoe het zou gaan landen in de samenleving."

Goede Vrijdagakkoord nog steeds voorbeeld voor vredesonderhandelingen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie