Podcast

Podcast De Dag: Hoe Boris Johnson Noord-Ierland onder de bus gooide

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: Hoe Boris Johnson Noord-Ierland onder de bus gooide

De kritiek op de Britse premier groeit nu de gevolgen van zijn Brexit-deal voor Noord-Ierland steeds zichtbaarder worden. De afgelopen twee weken brak het hevigste geweld in jaren uit op de straten van Noord-Ierse steden.

{podcast audio="1170756" caption="#816 - Hoe Boris Johnson Noord-Ierland onder de bus gooide" }

Diepe onvrede over de Brexit-afspraken van de Britse premier Boris Johnson voor Noord-Ierland begint gevaarlijke vormen aan te nemen. Al bijna twee weken gaan in Noord-Ierse steden relschoppers de straat op, waar ze politieagenten bekogelen met bakstenen, benzinebommen en brandende auto's op ze laten inrijden. Het zijn veelal protestantse jongeren die zich door de Brexit steeds verder van het Verenigd Koninkrijk verwijderd en achtergesteld voelen.

Dit soort onrust is precies waarvoor werd gevreesd tijdens de ellenlange Brexit-onderhandelingen over de Ierse grens. Boris Johnson gooide Noord-Ierland volgens velen toen onder de bus met een slechte deal. Daar voelen ze nu de gevolgen van, vertelt correspondent Tim de Wit in podcast De Dag. De relschoppers roepen Johnson in feite op om ze weer onder die bus vandaan te halen. Maar kan hij dat wel?

Reageren? Maildedag@radio1.nl.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie