Buitenland
VPRO

Noord-Ierse minister trekt stekker uit Brexit-afspraak

foto: Paul Faith / AFPfoto: Paul Faith / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Noord-Ierse minister trekt stekker uit Brexit-afspraak

De Noord-Ierse minister Edwin Poots verrast vriend en vijand door de stekker uit de Brexit-afspraak te trekken. De controles tussen het Britse eiland en Noord-Ierland moeten stoppen, liet hij gisteravond weten. De Ieren en de EU zijn woedend. Wat betekent dit voor de spanningen in Noord-Ierland?

Noord-Ierse minister trekt stekker uit Brexit-afspraak

Brexit-afspraken

De Brexit-afspraken over Noord-Ierland zorgen al sinds het akkoord is gesloten – sinds 2020 - voor grote problemen. De EU en de Britse regering praten al maanden over een oplossing, maar die is nog lang niet in zicht. De maat is nu vol voor DUP, de protestante regeringspartij in Belfast, die een pro-Britse koers vaart.

''Edwin Poots is een minister van DUP, de unionistische partij, die de banden met het Verenigd Koninkrijk zo dicht mogelijk houden. Het bevalt ze niet dat er grenscontroles binnen het Verenigd Koninkrijk moeten plaatsvinden'', vertelt correspondent Anne Saenen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Politiek spelletje

Inmiddels staat de Noord-Ierse regering op het punt om te vallen, nadat premier Paul Divan zijn aftreden gaat bekendmaken. Historicus en Ierland-kenner Joost Augusteijn ziet een verband met de komende verkiezingen in mei.

''Aan de kant van de unionisten is er een nieuwe partij opgekomen, de Tradionalist Unionist Voice. Dat is een partij die nog radicaler unionistisch is dan de DUP van Poots. En de DUP heeft altijd naam gemaakt door de meest radicale stem te vertegenwoordigen. Dat betekent dat hun aandeel in de verkiezingen kleiner wordt.'' Dat is een grote angst van de DUP verklaart Augusteijn. ''Dit is een tactisch politiek spelletje dat te maken heeft met de verkiezingen.''

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie