Buitenland

Bloody Sunday: de pijnlijke herinnering blijft voortleven

foto: www.slon.pics
  1. Nieuwschevron right
  2. Bloody Sunday: de pijnlijke herinnering blijft voortleven

Zondag is het precies 50 jaar geleden dat Bloody Sunday plaatsvond in Noord-Ierland. In Vroeg! vertelt Joost Augusteijn, historicus aan de universiteit Leiden, meer over deze gebeurtenis en welke gevolgen tot de dag van vandaag nog merkbaar zijn.

Bloody Sunday is nog steeds een dag die gevoeld wordt in Noord Ierland. Voor de katholieken, nationalisten, is het een erg gevoelige dag, want het is een herinnering aan jaren van onderdrukking. Het is voor de protestanten een lastige dag, omdat de erkenning van het leed destijds nog steeds erg gevoelig ligt. Ondertussen ligt de verdeling niet zo zeer meer bij de verschillende geloofstakken, maar bij de politiek.

De opmaat

Om de situatie te begrijpen is de historische context belangrijk. Noord-Ierland werd gecreëerd in 1921. Het was onderdeel van het Verenigd Koninkrijk, maar was afgescheiden omdat de protestanten daar in de meerderheid waren. Tot 1972 hebben de protestanten hun eigen regering gevormd en was het land een soort eenpartijstaat, volledig gericht op het protestantse volk. Ongeveer een derde van de bevolking in Noord-Ierland was echter katholiek, “dus de katholieken werden eigenlijk structureel achtergesteld en gediscrimineerd”, legt Augusteijn uit.

Vanaf de jaren 60 werd het beleid steeds radicaler, omdat de katholieken steeds meer in opstand kwamen. Op Bloody Sunday, 30 januari 1972, protesteerden de katholieken tegen de invoering van internering door het Britse leger. Tijdens dit protest heeft het Britse leger gericht geschoten op de ongewapende katholieken. De overheid deed onderzoek naar de gebeurtenis en concludeerde dat er correct gehandeld was. De nasleep van het leed en verdriet van deze gebeurtenissen is nu nog, 50 jaar later, voelbaar in Noord Ierland.

Het Noord Ierland van nu

Tot het eind van de vorige eeuw werden wijken afgeschermd met metershoge muren en kinderen werden opgevoed om ‘de andere kant’ te herkennen als slechte mensen. Er is wel ontwikkeling, maar de mensen kunnen het verleden niet makkelijk loslaten. Het Brexit proces maakte deze herinnering extra pijnlijk en heeft de spanning weer doen oplaaien. Verschillende politieke partijen vechten om dominantie om hun visie voor Noord-Ierland te waarborgen en de spanning die heerst heeft het veelbewogen verleden van Noord Ierland ten grondslag.

Het hele gesprek luister je terug in de podcast.

#20 - 50 jaar na Bloody Sunday. Wat voor invloed heeft die dag op het Noord-Ierland van nu? - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie