Buitenland
WNL

Generaal buiten dienst De Kruif verdenkt Rusland van opblazen stuwdam: 'Duizenden kilo's springstof nodig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Generaal buiten dienst De Kruif verdenkt Rusland van opblazen stuwdam: 'Duizenden kilo's springstof nodig'

Het is "zeer onwaarschijnlijk" dat Oekraïne de dam bij Nova Kachovka in rivier de Dnjepr in door Rusland bezet gebied heeft verwoest. Dat zegt generaal buiten dienst Mart de Kruif in het radioprogramma Sven op 1. Hij verdenkt Rusland, maar "zeker is het niet, tot we echt bewijs hebben."

Video niet beschikbaar

Volgens De Kruif zijn er wel sterke aanwijzingen die zijn vermoeden kracht bijzetten. "Je praat over een operatie die je goed moet voorbereiden. Een dam opblazen doe je niet zomaar, je hebt heel veel springstof nodig. Dan praat je niet over honderden maar over duizenden kilo's."

Oekraïne zegt dat Rusland de stuwdam in de rivier Dnipro opblies om rivieroversteken door het Oekraïense leger te verhinderen. Vanuit het Russische kamp wordt juist naar Oekraïne gewezen. De door Rusland aangewezen gouverneur van Cherson zei dat Oekraïners de dam hebben aangevallen om de aandacht af te leiden van vermeende problemen rond het tegenoffensief in Oost-Oekraïne.

Bovendien zegt Rusland raketwerpers uit Oekraïne bij de dam te hebben gezien. Dat verhaal wijst De Kruif naar het rijk der fabelen. "Het is geen verdwaalde granaat uit Oekraïne die deze dam heeft stukgemaakt."

Ook hebben de Russen het gebied onder controle. Het zou voor Oekraïne daarom lastig zijn om de springstof aan te brengen, zegt de voormalig luitenant-generaal. Ook steeg het waterpeil sinds april, wat tevens zou wijzen op een actie van de Russen.

Gebied rond Cherson 'superbelangrijk'

Volgens een plaatselijk functionaris is de waterstroom inmiddels onbeheersbaar, meldt het Russische staatspersbureau TASS. De verwachting is dat grote delen van de regio Cherson onder water komen te staan. Dat gebied is "superbelangrijk", zegt De Kruif. "Je kunt het zien als bruggenhoofd naar de Krim in het zuiden en Marioepol in het oosten, een belangrijk knooppunt midden in de aanvoerlijnen vanuit Rusland naar de Krim."

Volgens De Kruif wordt Marioepol gezien als een mogelijk doel van een tegenoffensief door Oekraïne. Door het gebied onder water te zetten, wordt een Oekraïens offensief bemoeilijkt. Maar "het is onduidelijk wat de effecten zijn als het waterpeil de komende dagen weer gaat zakken", aldus De Kruif.

'Niet de eerste keer'

Mochten de Russen de dam daadwerkelijk hebben opgeblazen, dan is dat niet de eerste keer. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1941, bliezen Russen een dam bij Zaporizja, om de Duitse opmars te stoppen. Toen kwamen naar schatting 100.000 mensen om het leven, zegt De Kruif. "Het zit in de historie van Rusland."

Mart de Kruif (generaal buiten dienst) over de verwoeste dam in Oekraïne en de gevolgen voor de oorlog (6 juni 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie