Binnenland
WNL

Is nepdrugs verkopen strafbaar?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is nepdrugs verkopen strafbaar?

Een pilletje tijdens een festival of toch liever een lijntje cocaïne bij het stappen? Mensen komen gemakkelijk aan drugs terwijl de verkoop ervan illegaal en strafbaar is. Maar wat gebeurt er eigenlijk met iemand die nepdrugs verkoopt? Dat vraagt luisteraar Carmen zich af.

Is nepdrugs verkopen strafbaar?

"Wij komen het enorm veel tegen in het centrum van Amsterdam. Ik denk dat 80 procent nepdrugs is", zegt Marith, operationeel specialist van de politie Amsterdam tegen het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Het overkomt voornamelijk toeristen, zegt de operationeel specialist. Hen wordt dan gevraagd of zij iets willen kopen of iets nodig hebben. "Dat alleen al is strafbaar gesteld." Dat is overigens strafbaar omdat de gemeente Amsterdam dit in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) heeft opgenomen.

'Kan oplopen tot hechtenis'

Wat er dan gebeurt is dat de verkoper wordt aangehouden en wordt meegenomen naar het politiebureau om vervolgens gefouilleerd te worden. In de tussentijd worden de (nep)drugs getest. "Dat doen wij met een middeltje dat reageert op de drugs. Dat wordt blauw of niet blauw."

Als het niet blauw wordt, dan zijn het nepdrugs. Vaak is er dan waspoeder of poedersuiker verkocht. De verdachte krijgt alsnog een straf, ook al zijn het nepdrugs. "Vaak een geldboete bij de eerste keer en bij de tweede keer kan het een hogere geldboete zijn. Het kan zelfs oplopen tot hechtenis."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie