Binnenland
WNL

Noodkreet burgemeester Schuiling: 'Spanning bevolking Ter Apel loopt hoog op'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Noodkreet burgemeester Schuiling: 'Spanning bevolking Ter Apel loopt hoog op'

De Groningse burgemeester Koen Schuiling heeft een heldere boodschap voor premier en partijgenoot Mark Rutte: "Maak een beetje tempo." De burgervader sprak maandagochtend in Sven op 1 grote zorgen uit wat betreft de asielproblematiek richting de zomer.

"Al een aantal weken loopt de spanning zeer op in Ter Apel", constateert Schuiling, tevens voorzitter van de veiligheidsregio waar Ter Apel in ligt. De burgemeester stelt grote maatschappelijke onrust vast, met zelfs het ontstaan van burgerwachten als gevolg. "Het is onrechtvaardig", stelt Schuiling. "Een landelijk probleem wordt afgeschoven op een kleine gemeente."

Een grote frustratie van Schuiling is het uitblijven van de spreidingswet. "Eigenlijk is het al tamelijk armoedig dat er een spreidingswet nodig is. We zouden als gemeenten solidair moeten zijn." De burgervader vervolgt: "Het kabinet moet echt aan de bak en afdwingen dat alle gemeenten gaan leveren." Als dat niet gebeurt, vreest Schuiling dat de situatie in Ter Apel wederom uit de hand loopt deze zomer.

Cynische blik op partijcongressen

De burgemeester van de Martinistad keek dan ook met een cynische blik naar de congressen van de VVD en de ChristenUnie afgelopen weekend. “Ik was zes maanden geleden op het vorige VVD-congres en van de dingen die daar beloofd zijn is nog geen klap terecht gekomen”. Schuiling vervolgt: "Dit is een gecreëerd probleem dat er niet hoeft te zijn. Als alle gemeenten aan opvang zouden doen, hoeft er helemaal geen spreidingswet te komen." Over het oplossend vermogen van het kabinet is de burgervader ronduit pessimistisch. "De oplossing moet lokaal worden georganiseerd, want van het Rijk hoeven wij niet veel te verwachten."

Koen Schuiling (burgemeester van Groningen) over de parlementaire enquête Groningen, de ereschuld en Ter Apel - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie