Buitenland
NOS

Dodental door ebola-uitbraak in Oeganda loopt op

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dodental door ebola-uitbraak in Oeganda loopt op

Afrika-correspondent Elles van Gelder vertelde in het NOS Radio 1 Journaal over een ebola-uitbraak in Oeganda. Het is een nieuwe variant van de ziekte waartegen nog geen vaccinatie is. Het is een van de grootste ebola-uitbraken in lange tijd, met 44 vermoedelijke sterfgevallen en ruim 60 besmettingen.

Ebola-uitbraak in Oeganda groeit

Team aan artsen besmet

Van Gelder vertelt dat de uitbraak een maand geleden officieel is uitgeroepen. "Er is onder meer een heel team artsen besmet geraakt tijdens een darmoperatie. De patiënt bleek besmet te zijn met ebola. Uit het team is tenminste één persoon overleden. Verder is ook de eerste ebola-dode in de hoofdstad Kampala gevallen. Dat baart heel veel zorgen." Van Gelder vertelt dat de ziekte zich altijd op het platteland hield. "Voorheen zagen we de besmettingen en de doden op het platteland. Deze man woonde ook op het platteland maar reisde naar de hoofdstad om een traditionele genezer te bezoeken. De angst heerst dat hij onderweg op zijn reis meerdere mensen heeft besmet. Daar loopt nu een groot contactonderzoek," vertelt van Gelder.

Lockdown

"De ziekte is vreselijk," vervolgt van Gelder haar verhaal. "De infectieziekte veroorzaakt bloedingen in het lichaam. Het kan worden overgegeven via lichaamssappen, dus hij is minder besmettelijk dan bijvoorbeeld het coronavirus, maar wel vele malen dodelijker. De president heeft opgeroepen dat mensen die klachten en symptomen hebben weg moeten blijven bij traditionele genezers. Hij vraagt ze naar behandelcentra te gaan. In verschillende gemeenschappen hebben ze isolatiefaciliteiten opgezet. Ook heeft de overheid een lockdown ingezet in verschillende delen van Oeganda." Echter is er nog geen einde in zicht. "Voor deze Soedanese variant is nog helemaal geen vaccin beschikbaar. De Wereldgezondheidsorganisatie doet zijn best om de vaccins gereed te maken. Maar of dat lukt voor deze golf, dat weten we niet," eindigt van Gelder.

item ebola

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie