Buitenland
NOS

Voorzichtig optimisme over Russische beloftes: 'Nu moeten we zien wat het waard is'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorzichtig optimisme over Russische beloftes: 'Nu moeten we zien wat het waard is'

Rusland zegt zijn militaire activiteiten bij Kiev en Tsjernihiv drastisch te verminderen. Dat zei de Russische viceminister van Defensie Alexander Fomin na afloop van het diplomatieke topoverleg dat Rusland en Oekraïne dinsdag in Istanbul voerden. Volgens Fomin is het besluit genomen om meer vertrouwen te kweken tussen de twee landen tijdens de onderhandelingen. Maar de internationale gemeenschap reageert sceptisch.

NOS Radio 1 Journaal

Generaal buiten dienst en oud-directeur van de militaire inlichtingendienst MIVD Pieter Cobelens is voorzichtig optimistisch over de belofte van Rusland om de militaire activiteiten rond de Oekraïense steden Kiev en Tsjernihiv drastisch terug te schroeven. De komende dag moet blijken of de belofte ook echt wordt ingelost, zegt Cobelens.

'Klein straaltje van licht'

"Tot middernacht zijn er toch nog explosies gehoord in de omgeving Kiev en Charkov", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Er zijn wel bewegingen van Russische troepen gezien. Maar die kunnen ook nog steeds worden uitgelegd als hergroepering, dus dat de troepen gaan naar plekken waar ze ze beter kunnen gebruiken."

De generaal buiten dienst ziet "een klein straaltje van licht" in de gesprekken. Hij wijst erop dat het het Kremlin eerder op de dag al zei alleen nucleaire wapens in te zetten bij een "existentiële dreiging voor de Russische staat".

'Nóg minder betrouwbaar'

Cobelens: "Nu moeten we zien wat het waard is. Doen ze dat niet, dan is hun onderhandelingspositie ondergraven en wordt het een nóg minder betrouwbaar land. Dan zie ik weer allerlei economische maatregelen over elkaar heen vallen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie