Buitenland
BNNVARA

Wat betekent het militair ingrijpen van de VS en VK voor de Jemenieten?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat betekent het militair ingrijpen van de VS en VK voor de Jemenieten?

De VS en VK hebben vorige week doelen van de Houthi-rebellen in Jemen aangevallen. Wat betekent het militair ingrijpen van de landen voor de Jemenieten zelf? "Ze zijn zeker niet geliefd onder grote delen maar de Jemenieten hebben ook geen alternatief om zich tegen hen te verzetten", zegt Midden-Oosten deskundige Laila al-Zwaini in De Nieuws BV.

1a 15-1-2024

De Houthi's beschieten al enige tijd schepen die banden hebben met Israël in het conflict met Palestina. Schaadt dit niet hun populariteit in Jemen? "Het is een repressief regime. Enige tegenspraak is niet mogelijk, daar treden ze keihard tegenop", zegt Midden-Oosten deskundige Laila al-Zwaini. Zo zouden er volgens al-Zwaini zomerkampen zijn waar kinderen geïndoctrineerd worden in een 'steeds radicalere ideologie'. Ze noemen zichzelf de rechtmatige opvolgers van profeet Mohammed. "Ze zijn zeker niet geliefd onder grote delen maar ze hebben daar ook geen alternatief om zich tegen hen te verzetten."

Gedirigeerde demonstraties: 'dood aan Amerika'

Afgelopen vrijdag gingen er duizenden Jemenieten de straat op om hun steun te betuigen aan de Houthi's. "Als ik zo kijk naar de borden die ze dragen, zijn het allemaal dezelfde borden met de slogan van de Houthi's", vertelt al-Zwaini. Op veel van deze borden staan teksten zoals 'dood aan Amerika' en 'dood aan Israël'. "Dat zijn geen spontane demonstraties, dat wil ik er echt bij zeggen. Die zijn georkestreerd, die mensen worden oproepen." Al-Zwaini erkent wel de grote steun van de Jemenieten aan de Palestijnen.

Nederland speelt momenteel een kleine rol in de situatie omtrent Jemen, zegt schrijver Dirk Wanrooij, die zelf ook geboren is in Jemen. "Maar Nederland kiest er voor om heel duidelijk de aanval van de Amerikanen en de Britten politiek te steunen." Al-Zwaini wil daar aan toevoegen dat de Jemenieten verbijsterd zijn over de rol van Nederland. "Jemenieten kennen Nederland als een grote vriend. En nu ineens staat Nederland ineens zij aan zij met de VS tégen hen. Zij hadden Nederland onderaan de lijst staan van dit te doen."

'Ze zijn totaal niet uitgeschakeld'

Het is voor nu nog voorbarig om te zeggen wat de gevolgen zullen zijn. Wanrooij denkt dat de Houthi's voorlopig nog doorgaan met hun acties. "Zij zijn totaal niet uitgeschakeld. De reactie zou kunnen zijn dat in hun ogen het aantal 'legitieme doelwitten' wordt uitgebreid. En dan niet alleen schepen die gelinkt kunnen worden aan Israël, maar ook de schepen die de aanvallen tegen Jemen steunen. En dan kom je ook bij Nederland uit."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie