Buitenland
WNL

VVD-Kamerlid Brekelmans: verzoek tot Nederlandse militaire steun tegen Houthi's 'serieus overwegen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD-Kamerlid Brekelmans: verzoek tot Nederlandse militaire steun tegen Houthi's 'serieus overwegen'

Mochten de Amerikanen of de Britten het verzoek aan Nederland doen om operationele militaire steun te leveren voor de situatie in de Rode Zee, dan moeten we dat "serieus overwegen". Dat zegt VVD-Kamerlid en buitenlandwoordvoerder Ruben Brekelmans in Sven Op 1.

Video niet beschikbaar

Brekelmans was samen met oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif te gast om te praten over de aanval op de Houthi’s in Jemen. Afgelopen nacht bestookten Amerikaanse en Britse raketten meerdere Houthi-doelen, als vergeldingsactie voor hun daden in de Rode Zee. Al weken kampen Westerse schepen met aanvallen van Houthi-rebellen.

Nederlandse militaire steun

De Houthi’s dreigen met wraak. Vergelijkbare geluiden klinken vanuit terreurgroepen Hezbollah en Hamas. Daaruit volgt de vraag: wat als het verder escaleert? En het verzoek richting Nederland zou komen om militaire steun te gaan leveren?

Brekelmans: "Ik verwacht niet dat zo’n verzoek heel snel zal komen, maar als het gebeurt, dan wil ik dat in overweging nemen. We moeten niet de illusie wekken dat er morgen een Nederlands schip die kant op kan, maar dat soort verzoeken vanuit bondgenoten heeft het kabinet serieus te nemen."

De Kruif vult aan: "Van dit soort fregatten hebben we er echt maar heel weinig. Ik verwacht dus ook niet dat de vraag voor zo’n militair schip komt, eerder voor bijvoorbeeld inlichtingen. Daar zou ik dan ook voorstander van zijn. Het is ook in ons belang dat we internationaal het handel- en zeerecht waarborgen."

Stafofficier

Er is veel te doen om een Nederlandse 'stafofficier die een rol heeft gespeeld bij de Westerse aanvallen op de Houthi’s afgelopen nacht. "Een stafofficier is een officier die op grond van zijn functionele vaardigheden een commandant adviseert", zegt De Kruif. "In dit geval denk ik dat die persoon vooral een operationele rol heeft gehad. Dat hij onderdeel is van het team dat daar op het schip deze missie draait."

Mart de Kruif (oud-Commandant Landstrijdkrachten) en Ruben Brekelmans (VVD-Kamerlid): 'Kabinet moet operationele steun tegen Houthi's overwegen' (12 januari 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie