Buitenland
VPRO

Wie zijn de Houthi-rebellen?

foto: EPA/YAHYA ARHAB
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie zijn de Houthi-rebellen?

Al weken vallen ze schepen aan in de Rode Zee. Maar sinds vannacht zijn ze zelf het doelwit van Amerikaanse -en Britse bombardementen, politiek gesteund door Nederland. De Houthi’s dreigen nu wraak te nemen. Diezelfde Houthi’s zeggen nu dat de Amerikanen en Britten hoge prijs gaan betalen voor hun 'agressie'. Maar wie is deze groep eigenlijk en waarom zoeken zij de confrontatie op? Arabist Leo Kwarten legt het in Bureau Buitenland uit.

Wie zijn die Houthi’s toch?

Internetverbinding met god

Abdul-Malik Al-Houthi is de belangrijkste man achter de Houthi-beweging. "Hij maakt deel uit van de Houthi-familie die uit het noorden van Jemen komt", vertelt Kwarten. "Het zijn directe afstammelingen van de islamitische profeet Mohammed. Door de eeuwen heen hebben ze een grote machtspositie gehad in het land."

Quote

Iemand zei dat Al-Houthi een directe internetverbinding met god heeft

Leo Kwarten

De voorman staat boven alles, vervolgt Kwarten. "Hij is te vergelijken met een imam in een nieuw jasje. Een tijd geleden sprak ik met iemand uit Jemen en die zei dat Al-Houthi een directe internetverbinding met god heeft. Hij spreekt uit naam van god en niemand kan hem tegenspreken."

De Houthi's hebben veel invloed in Jemen. Zo controleren ze een groot deel van het land. Toch zijn de rebellen al lange tijd in conflict met een door Saudi-geleide coalitie. Sinds april 2022 geldt er een staakt-het-vuren. "De situatie is beter dan voorheen in Jemen, en er komt ook hulp binnen die het volk hard nodig heeft", legt de Arabist uit.

Escalatie Rode Zee

De Houthi's zelf zeggen op te komen voor het Palestijns conflict. Maar volgens Kwarten speelt er meer. "Iran en de Houthi's hebben een innige relatie. De Houthi's krijgen steun van Iran, in de vorm van advies, wapens en technologie. Het kan niet anders zijn dan dat de aanvallen in de Rode Zee in samenspraak met Teheran zijn gedaan."

Maar wat winnen Iran en de Houthi's daarbij? "Iran wil de druk op de internationale gemeenschap opvoeren wegens de vele doden die in Gaza vallen. Met gerichte aanvallen op commerciële schepen berokken je veel schade toe aan de wereldeconomie."

Beide partijen nemen op hun beurt de VS kwalijk dat het Israël niet oproept om te stoppen met de oorlog in Gaza. "In hun ogen lijkt het wel alsof Washington volledige cart blanche geeft aan Israël. Met aanvallen op de Rode Zee door de Houthi's wil Iran ook de druk op Hamas verlichten."

Wie zijn die Houthi’s toch & Boeren op een Arctisch eiland - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie