Buitenland
NOS

Hoe kijken Afrikaanse landen naar de oproep op meer vaccins naar Afrika te sturen?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kijken Afrikaanse landen naar de oproep op meer vaccins naar Afrika te sturen?

Vanaf vandaag begint een belangrijke G7-top. De wereldwijde strijd tegen het coronavirus staat hoog op de agenda van de leiders van de zeven grote economieën. In het NOS Radio 1 journaal vertelt Afrika-correspondent Bram Vermeulen hoe het continent verwachtingsvol naar de bijeenkomst kijkt.

Onder voorzitterschap van de Britse premier Boris Johnson zullen de rijke landen bespreken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat de rest van de wereld toegang krijgt tot voldoende vaccins. Johnson wil dat de hele wereldbevolking tegen eind 2022 gevaccineerd is. Hoe de G7 daarvoor moet zorgen legt hij morgen uit tijdens de top in Cornwall.

Wereldwijd zijn ruim 2,2 miljard doses van een coronavaccin toegediend. In theorie kunnen daarmee 28 op de 100 mensen één dosis krijgen. Ook was het mogelijk geweest om met deze vaccins alle ruim 700 miljoen 65+'ers ter wereld volledig te vaccineren.

De situatie in Afrika

Terwijl westerse landen op koers zijn om deze zomer meer dan de helft van hun volwassen bevolking te hebben ingeënt, zal in de landen onder de Sahara in Afrika (sub-Sahara) 1 op de 100 volwassenen tegen die tijd gevaccineerd zijn.

De situatie is extra nijpend sinds India gestopt is met de export van vaccins vanwege de coronacrisis in dat land. Daardoor vist Afrika achter het net. "Van de bijna twee miljard doses die wereldwijd zijn toegediend, is ongeveer 1 procent naar sub-Sahara Afrika gegaan", zei Phionah Atuhebwe van de WHO tegen de BBC.

Achttien Afrikaanse landen hebben geen of bijna geen vaccins over. Marokko, Rwanda en Swaziland hebben niets meer, en Kenia, Ghana en Malawi zullen binnen enkele weken door hun voorraad heen zijn. Ook landen als Syrië, Papoea-Nieuw-Guinea, Venezuela, Haïti, Armenië en Kyrgyzstan staan met lege handen.

In gesprek met Afrika-correspondent Bram Vermeulen en diplomatiedeskundige Robert van de Roer

Ster advertentie
Ster advertentie