Vaccins voorkomen niet alleen ziekte, maar ook armoede
- Nieuws
- Vaccins voorkomen niet alleen ziekte, maar ook armoede
[NTR] Het toedienen van vaccins helpt niet alleen om ziektes te voorkomen, het voorkomt ook dat mensen in ontwikkelingslanden tot armoede vervallen.
Het zijn geen kleine getallen, waar de onderzoekers van de Harvard Chan School of Public Health mee komen: 36 miljoen doden kun je over een periode van 15 jaar voorkomen, en 24 miljoen gevallen van armoede. Simpelweg door extra geld vrij te maken voor vaccins in arme en ontwikkelingslanden.
Armoede door ziekte ontstaat doordat mensen door hun aandoening vaak niet meer kunnen werken of te maken krijgen met hoge medische kosten. In ontwikkelingslanden zijn de meeste mensen daar niet tegen verzekerd. Het toedienen van vaccins beschermt deze groep mensen, vaak de armsten in een land, behalve tegen ziekten dus ook tegen deze ‘medische verarming’.
Wat hebben de wetenschappers precies onderzocht?
De Harvard-onderzoekers ontwikkelden een wiskundig model, waarmee ze konden kijken welke invloed het verspreiden van vaccins was. Ze namen daarin 10 vaccins mee – waaronder die voor mazelen, hepatitis B, gele koorts en het rotavirus – en 41 landen met een lage economische standaard. Ze keken naar het effect over een periode van 15 jaar, van 2016 tot 2030.
De belangrijkste conclusies
- De armste huishoudens profiteren het meest van de beschikbaarheid van vaccins.
- Alle vaccins zorgen voor een afname van medische armoede.
De resultaten laten duidelijk zien dat investeringen in vaccins brede gezondheids- en economische effecten kunnen hebben, benadrukken de onderzoekers. Ze adviseren beleidsmakers dan ook om vaccins in te zetten om dit dubbele effect te bewerkstelligen.
Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in het medische vakblad Health Affairs.
Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co