Buitenland
NOS

'440 miljoen van FIFA nodig voor compensatie uitbuiting bij WK in Qatar'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. '440 miljoen van FIFA nodig voor compensatie uitbuiting bij WK in Qatar'

De FIFA moet 440 miljoen euro uittrekken voor arbeidsmigranten die zijn uitgebuit in aanloop naar het WK in Qatar. Die oproep doet Amnesty International in een nieuw rapport. Dat geld zou terecht moeten komen in een nog op te richten compensatiefonds.

'FIFA moet 440 miljoen euro betalen aan arbeidsmigranten voor WK in Qatar

“Het is het bedrag wat FIFA uitkeert aan de deelnemers van het WK”, vertelt Ruud Bosgraaf van Amnesty International in het NOS Radio 1 Journaal. “Dat bedrag is symbolisch en we vinden het een minimumbedrag.”

Compensatie

Er klinkt al lang felle kritiek op de mensenrechtensituatie bij de voorbereidingen van het WK. “Ze hebben lange werkdagen, kunnen niet lid worden van een vakbond en kunnen niet van werkgever veranderen. Ze moeten in de hitte werken. Daar is het een en ander aan veranderd, maar we komen nu langzamerhand in een fase dat we vinden dat je naar de slachtoffers moet kijken”, vertelt Bosgraaf. “Dat zijn er enkele honderdduizenden.”

De Britse krant The Guardian meldde in 2021 dat er in tien jaar tijd ruim 6500 arbeidsmigranten zijn omgekomen bij werkzaamheden voor het WK. Over dat aantal zijn wel sterke twijfels. Amnesty heeft geprobeerd de aantallen te verifiëren en komt zelf tot een schatting van enkele duizenden. Ongeacht het getal vindt de mensenrechtenorganisatie dat FIFA geld moet uitkeren aan de arbeidsmigranten. “Je moet de slachtoffers compenseren voor de geleden schade. Zo’n fonds van 440 miljoen euro zou een heel mooi begin zijn. Dat zou de FIFA moeten doen en Qatar, een land wat rijk is, heeft 200 miljoen geïnvesteerd in dat WK en die zou er ook aan bij kunnen dragen.”

Genoeg

“Het is de vraag of het wel genoeg is. Wij stellen voor dat Internationale vakbewegingen en mensenrechtenorganisaties en ook de VN samen zich erover heen buigen. Het kan goed zijn, en daarom zeg ik ook: het moet tenminste 440 miljoen euro zijn, dat er meer geld nodig is. Dat moet dan nog blijken als we gaan inventariseren wie er allemaal voor in aanmerking komen. Het kan zeker een minimum zijn”, zegt Bosgraaf. “De FIFA heeft het zolang laten afweten, vanaf het begin af aan al toen ze het toernooi aanwezen aan Qatar in 2010. Wij vinden dat de FIFA toch verplicht is om iets te doen voor al die arme mannen en vrouwen uit Bangladesh, Nepal, India en de Filipijnen. Die hebben ze in de kou laten staan.”

FIFA

“FIFA heeft tot nu toe altijd iets gedaan als er flinke internationale druk op ze was. Dan kwamen er wat kleine verbeteringen, symbolische stapjes. Nu denken wij dat als er alleen maar internationale druk is van media en publiek, maar vooral ook en dat is belangrijk van nationale voetbalbonden er ook aan bijdragen. FIFA gaat alleen maar wat doen als voetbalbonden zich hier ook achter scharen. Dus hoopt Amnesty dat de KNVB zich hier ook bij aansluit en over uitspreekt. Grote voetballanden als Duitsland, Frankrijk en Engeland die leggen echt gewicht in de schaal. Als die zich hier achter scharen dan zal de FIFA iets moeten doen. Dan kunnen we die slachtoffers voor een deel compenseren. ”

RJN amnesty

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie