Buitenland
VPRO

'Er is een grote kans dat Liz Truss door de mand valt'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Er is een grote kans dat Liz Truss door de mand valt'

Liz Truss is vanmiddag de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk geworden. En ze moet flink aan de bak. Want terwijl de Conservatieve partijleden vooral bezig leken met de interne verkiezing, lijdt het land zwaar onder de slechte economische omstandigheden. Er zijn mensen die nu al meer betalen voor hun energierekening dan aan huur, veel beroepsgroepen staken en de gezondheidszorg kampt met lange wachtlijsten. Zal Truss de problemen kunnen verhelpen met haar beloofde belastingverlagingen? Hieke Jippes, voormalig correspondent in het Verenigd Koninkrijk, stelt in Bureau Buitenland dat er een grote kans is dat zij door de mand zal vallen.

VPRO BB VK

Margaret Thatcher

Volgens Jippes is Truss iemand die graag vooraan gaat staan om een succes te claimen: “Ze is eigenlijk komen bovendrijven in de subtop van iedere conservatie premier van de afgelopen twaalf jaar. Toen zij minister van handel was, bijvoorbeeld, en alle relaties met de EU opnieuw bekeken moest worden – dat was in feite een kwestie van andere namen invullen – toen kwam ze terug alsof op haar conto alleen was dat zij al die handelsrelaties voor Groot-Brittannië had binnengehaald.”

Daarnaast is ze volgens Jippes iemand die heel goed weet hoe zij zichzelf moet ensceneren. Zo is het inmiddels bekend hoe bewust zij zich spiegelt aan Thatcher, tot in haar kledingkeuze aan toe. Naam: “Ze appelleert heel erg aan dat Brexitgevoel dat veel mensen hadden van ‘de goede oude tijd toen wij nog wat voorstelden in de wereld.”

Uitdagingen

De nieuwe premier staat voor veel grote uitdagingen. In een politierapport wordt er al gewaarschuwd voor chaos en de verstoring van de openbare orde omdat deze winter waarschijnlijk miljoenen huishoudens kopje onder zullen duiken door de steeds verder oplopende energierekening.

"Het gaat ideologisch tegen haar neigingen in om, zoals ze het zelf formuleerde, belasting bij mensen weg te halen om hand-outs te geven aan anderen – toch is dat wat ze nu zal moeten doen." Het land schreeuwt volgens Jippes om hulp, en heeft door de lopende verkiezingen binnen de conservatieve partij al lang genoeg moeten wachten.

Uiteindelijk heeft ze belooft zo snel mogelijk van zich te laten horen als zij eenmaal premier is. "Maar tegelijkertijd," vervolgt Jippes, "houdt ze ook nog steeds aan belastingverlagingen waarmee ze kiezers gepaaid heeft. Dus de vraag is: hoe gaat ze dat betalen? Haar eerste twee weken zullen wat dat betreft cruciaal zijn."

Rand van faillissement

Ook het feit dat ze met een sterke anti-EU retoriek de verkiezingen heeft gewonnen helpt volgens Jippes niet. Zo hangt de kwestie van Noord-Ierland – waarvan ze heeft gezegd de huidige status quo zo snel mogelijk te willen doorbreken – al als een heet hangijzer boven haar hoofd.

"Er is een grote kans dat ze door de mand valt", stelt Jippes, "Je kunt niet alles, je kan niet belastingen verlagen en enorme staatssteun geven en eindeloos geld blijven lenen op de markt. Dan breng je uiteindelijk het land op de rand van het faillissement."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie