Buitenland

Georgië geen kandidaat-lid van de EU: ‘Mensen zijn boos op de overheid en heel erg verdrietig’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Georgië geen kandidaat-lid van de EU: ‘Mensen zijn boos op de overheid en heel erg verdrietig’

Alle EU-leiders omarmden gisteren op de EU-top het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne en Moldavië, maar voor Georgië zit het er niet in. Tot grote teleurstelling van de Georgiërs, die maandag in de hoofdstad Tbilisi met tienduizenden de straat op gingen om hun steun aan de EU te betuigen.

Oekraïne en Moldavië zijn kandidaat-lid, maar Georgië niet

“Mensen zijn boos en verdrietig”, vertelt journalist Inge Snip vanuit Tblisi in het NOS Radio 1 Journaal. “De Georgische ombudsman vertaalde het wel goed op Facebook, die schreef: en hoeveel hebben jullie al gehuild vandaag? ”

Boos

“Het is boosheid op de regering. Georgië was een van de leidende landen voorheen als het ging om het EU-lidmaatschap, maar de afgelopen jaren is de democratie hier wel heel had achteruit gegaan. Mensen zijn boos op de overheid en heel erg verdrietig. Ze hebben er heel erg hard aan gewerkt als samenleving en willen het zo graag.”

Problemen

“De Europese Commissie en het Europees Parlement hadden het al aangegeven: er zijn een aantal vrij grote problemen. Zoals de mediavrijheid. Die is ongelooflijk achteruit gegaan de afgelopen paar jaar. Een goed voorbeeld hiervan is vorig jaar tijdens de Tbilisi Pride. De Pride was gepland, maar voordat het kon plaatsvinden zijn ultrarechtse en conservatieve groepen de straat op gegaan en hebben journalisten en activisten aangevallen. Er is zelfs een journalist overleden.”

“Er is daarna heel weinig gebeurd. De politie heeft niet de journalisten en activisten beschermd en er is ook niemand verantwoordelijk gehouden voor de acties die plaatsvonden, terwijl er wel activisten zijn gearresteerd, omdat ze boos waren op de politie.”

Politiek

“Er is ook ontzettend veel polarisatie in de politiek. Er wordt niet met elkaar gepraat tussen de politieke partijen. De overheid noemt de oppositie terroristen. De overheid zei gisteren zelfs dat de oppositie stiekem met de EU gepraat heeft om te vertellen dat ze lidmaatschap moeten hebben nu. Dat is niet waar, dat hebben Europarlementariërs ook gezegd op Twitter. Dat is een van de redenen waarom mensen nu zo boos zijn op de regering nu.”

Kans

“Rond de tachtig procent wil dat Georgië lid wordt van de EU. Dat is een vrij groot draagvlak onder de bevolking. Ik ken een aantal mensen bij de ministeries. Ik weet hoe hard ze de afgelopen maanden hebben gewerkt sinds de aanvraag om alles in orde te krijgen. Binnen de beleidsmedewerkers is het ook geen probleem.”

“Het is nu gewoon een beetje een politiek probleem, dus ik denk dat er zeker mogelijkheden zijn dat Georgië lid wordt van de EU. Er moeten wel grote dingen veranderen in het politieke landschap.”

RJN georgie

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie