Buitenland
NOS

Verschillende reacties op rapport dekolonisatie Indonesië

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verschillende reacties op rapport dekolonisatie Indonesië

Nederland heeft tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog structureel excessief geweld gebruikt, terwijl politiek Den Haag dat stilzwijgend goed keurde. Deze conclusie kwam uit een onderzoek waar wetenschappers sinds 2017 mee bezig zijn. Dit onderzoek werd uitgevoerd op verzoek van de Nederlandse overheid, er werd onderzoek gedaan naar de aard en de oorzaak van het geweld in de voormalige kolonie.

Video niet beschikbaar

Het officiële standpunt van de Nederlandse overheid dat excessieve geweldsincidenten uitzonderingen waren, is daarmee niet meer overeind te houden, denkt Gert Oostindie van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde. Volgens Oostindie ging Nederland uit van een reguliere oorlog, waarvan Indonesië al wist dat ze die zouden verliezen.

Guerilla oorlog

De Indonesiërs kozen daarom een andere tactiek. Een zogeheten guerrilla oorlog, met veel kleine confrontaties. Nederland was deze manier van oorlog voeren niet gewend en ging daarom over op excessief geweld. "Denk aan martelingen, mishandelingen tijdens verhoren, het zonder gerechtelijk proces doodschieten van gevangengenomen militairen en burgers en het in de fik steken van kampongs". Dit alles zou Nederland gedaan hebben vanuit een politiek oogpunt, Nederland wilde de kolonie niet kwijtraken. De gedachte "Ze zullen blij zijn als we terugkomen" stond volgens Oostindie voorop.

Onderzoek te eenzijdig

Het Veteranen Platform vindt het onderzoek te eenzijdig, zegt voorzitter Hans van Griensven. "Ik vind het teleurstellend als de conclusie is dat Nederland te veel geweld gebruikt zou hebben, dat is niks nieuws. Sterker nog dat wisten we allang." Volgens de belangenbehartiger van Nederlandse veteranen ligt de focus te veel op het Nederlandse geweld. "De noodzaak om geweld te gebruiken wordt nu 70 jaar later door iemand bepaald achter een bureau. Als Nederlandse soldaten excessief geweld gebruikt hebben wil ik weten waarom, deze conclusie zegt daar niks over."

Sinds begin deze eeuw is er hernieuwde aandacht voor de rol van het Nederlandse leger in Indonesië. Koning Willem-Alexander bood twee jaar geleden zijn excuses aan voor het Nederlandse geweld in het land tijdens de onafhankelijkheidsstrijd.

Nederland gebruikte in de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog structureel extreem geweld

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie