Buitenland
KRO-NCRV

Ruslandkenner: 'Poetin heeft de wind mee, maar voor hoelang?'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ruslandkenner: 'Poetin heeft de wind mee, maar voor hoelang?'

De Russische president Vladimir Poetin zal donderdag vragen van journalisten beantwoorden in een persconferentie waarin hij terugblikt op het jaar. Iets dat hij al een tijdje niet meer gedaan heeft. Volgens Rusland-onderzoeker Niels Drost hoeven we echter geen kritisch schouwspel te verwachten. "Het is een charmeoffensief naar de bevolking toe", zegt hij bij Spraakmakers.

Welk nut heeft een jaarlijkse persconferentie voor Poetin?

'Onvriendelijke landen'

Welke journalisten er allemaal bij de persconferentie zullen zijn is volgens Drost nog niet helemaal duidelijk. In ieder geval zal de Russische pers, waar Poetin niets van te vrezen heeft, wel aanwezig zijn. "Ik weet niet zeker of er buitenlandse pers zal zijn", aldus Drost. "We zagen bij zijn State of the Union bijvoorbeeld dat pers uit voor Rusland 'onvriendelijke landen' niet welkom was." Heel kritisch zal het dus waarschijnlijk niet worden. Mocht dit wel zo zijn, zal dat volgens Drost vooral voor de bühne zijn. Hij noemt het persmoment vooral een charmeoffensief naar de Russische bevolking.

Wind in de rug

De timing voor de conferentie is dan weer wel heel bewust gekozen. Vorig jaar liet Poetin het aan zich voorbij gaan. Volgens Drost had dit destijds alles te maken met de situatie van Rusland in de oorlog met Oekraïne. "Nu heeft Poetin op verschillende vlakken de wind in de rug", legt onderzoeker Drost uit. "Economisch gezien en op de Russische arbeidsmarkt gaat het goed. Komend jaar gaat er zelfs eenderde van hun begroting naar defensie."

Toch is het volgens de Rusland-onderzoeker niet allemaal rozengeur en maneschijn voor de Russische president. "Deze uitgaven gaat hij niet jarenlang volhouden. In Rusland wordt verwacht dat ze de wind in de rug houden, maar dat hangt heel erg af van de Amerikaanse presidentsverkiezingen (waarbij Trump wellicht weer aan de macht kan komen, red.) en zelfs de situatie in Gaza."

'Proosten op de ondergang'

Voor nu lijkt Poetin vooral tevreden met de gebeurtenissen op het wereldtoneel, waar bijvoorbeeld de steun aan Oekraïne dreigt te verminderen. Drost: "Een groot steunpakket voor Oekraïne vanuit de VS zit momenteel vast in de Senaat. Dat ziet Poetin als iets positiefs. Hij stond van de week nog met een glas champagne te proosten op de ondergang van Oekraïne."

Met de kennis van nu

Voorlopig is het afwachten hoe het verder zal gaan in de Rusland-Oekraïne oorlog en ook welke vragen Poetin komende donderdag kan verwachten. Als Drost zelf een vraag zou kunnen stellen aan Poetin, weet hij gelijk welke hij zou stellen. "Ik vraag me af: als hij nou twee jaar terug zou weten wat de situatie nu is, zou hij dan met zo'n grootmacht Oekraïne zijn binnengevallen? Ik vrees dat hij zou zeggen nee, maar dat hij het eerder gedaan zou hebben."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie