Buitenland
NOS

Waarom valt Poetin havenstad Odesa aan?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom valt Poetin havenstad Odesa aan?

De Oekraïense havenstad Odesa ligt al een paar dagen onder vuur. Bij een van de aanvallen kreeg de bekende Transfiguratiekathedraal een voltreffer. Waarom valt Rusland deze stad nu aan?

Waarom neemt Poetin havenstad Odesa onder vuur?

Video niet beschikbaar

"Het ging deze keer zo snel. Ik had me nog niet eens aangekleed en ik hoorde de eerste knal al. Toen ging ook het licht uit", vertelt oud-diplomaat Robert Serry in NOS Met het Oog op Morgen. Hij is in Oekraïne voor Stichting OpendoorUkraine.NL, die zich inzet voor herstel en wederopbouw van het land. "Gelukkig was het licht in de gang van het hotel nog wel aan en ben ik dus zo terechtgekomen in de schuilkelder. Ook in de schuilkelder beleven we de klappen en waren ook daar hoorbaar. Dit keer was het ernstiger dan anders."

Kathedraal

Toen het enigszins veilig was, is Serry gaan kijken bij de kathedraal. "Een deel van die kerk is helemaal weggeslagen door een inslag. Dit is een kerk die in 1936 door Stalin is opgeblazen. Toen hebben de Oekraïners na de onafhankelijkheid deze hele mooie kerk weer herbouwd. En nu Poetin die hem opnieuw heeft aangevallen."

Emotioneel

Serry zag dat mensen rondom de kathedraal enorm emotioneel waren over de schade. "Ik heb oude vrouwtjes op banken gezien die wezenloos voor zich uit staarde. Er is ook een dienst gehouden buiten de kerk. Het is ook Russisch-orthodoxe kerk. Dit soort dingen maken mensen in Odesa alleen maar bozer." Naast de Transfiguratiekathedraal zijn ook andere historische gebouwen in de stad geraakt.

Ondanks de schade in de stad, zijn mensen direct na de aanvallen puin gaan ruimen en blijft het leven ook gewoon doorgaan, vertelt Serry. "Ik zeg dit, omdat het moeilijk is voor Nederlanders om te bedenken wat dit betekent voor die mensen. Ze willen zich niet klein laten krijgen door Poetin. Dus het leven gaat gewoon door. Mensen gaan ook gewoon uit in Odesa."

Waarom Odessa?

Volgens oud-Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif hebben de aanvallen op Odesa te maken met de graandeal, want de stad zou geen militair doel zijn. "Het afblazen van de graandeal kan ertoe leiden dat Poetin heeft gezegd: dan ga ik ook dermate schade toe richten aan Odesa en de infrastructuur, zodat het de komende weken en maanden niet kan worden gebruikt om graan te exporteren", legt hij uit. Poetin zou hiermee de politieke druk op Europese en Afrikaanse landen opvoeren. "Zodat ze toch de kant van Rusland kiezen of steun van Oekraïne afbouwen."

OOG Odessa

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie