Buitenland
VPRO

Poetin's grote blunder

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Poetin's grote blunder

In Bureau Blunderland, de winterserie van Bureau Buitenland behandelen we de monumentaalste politieke, militaire en anderszins flaters van het afgelopen jaar. Met vandaag aandacht voor de blunder der blunders: de aanval van het Russische leger op Oekraïne. Poetin dacht in drie dagen de klus wel te klaren. Wat bezielde hem? En wat wist hij eigenlijk over de deplorabele staat van zijn eigen leger? Dat vroegen we oud-Rusland correspondent Michel Krielaars.

Bureau Blunderland #4: Rusland

De mislukte inval

Het Russische leger was eigenlijk helemaal niet voorbereid op een professionele aanval op een buurland, vertelt Krielaars. “Ze dachten dat het een klus was die in drie vier dagen geklaard had kon worden, maar met zo’n leger lukt dat je niet.”

Een belangrijk probleem voor het Russische is de manier waarop het aangestuurd wordt. “De commandostructuur is ‘top-down’. De generaal zegt wat alle eenheden in het veld op een bepaald moment moeten doen.” In Westerse legers wordt op een heel andere manier gewerkt, vertelt hij. “Daar, en dus ook in Oekraïense legers, mogen lagere officieren in de gevechtssituaties zelf bepalen wat ze gaan doen. Dan heb je dus het voordeel dat je niet eerst hoeft te bellen met het hoofdkwartier, waar de generaal zit, om te vragen ‘we worden aangevallen wat moeten we doen?’”

Poetin zelf lijkt inmiddels ook door te hebben dat hij iets moet veranderen. “Vorige week heeft hij een bijeenkomst gehouden met de legertop. Daarin heeft hij gezegd dat zijn leger de NAVO-strategie moet gaan imiteren. In feite geeft hij daarin toe dat de NAVO en het Oekraïense leger veel beter zijn.”

Oude spullen

Op sociale media komen plaatjes voorbij van Russen die helmen gebruiken uit de Tweede Wereldoorlog, verband uit 1978, verroeste geweren. Toch is er de afgelopen jaren, sinds de oorlog in Georgië, veel geld geïnvesteerd in het Russische leger. Krielaars: “Dat is allemaal verdwenen in de zakken van de generaals. En die hebben er mooie buitenhuizen van gekocht aan de Riviera en in Toscane, zullen we maar zeggen. Dat geld is gestolen.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verkeerde informatie

Maar hoe kan het dat iemand als Poetin, met zelf toch een behoorlijke staat van dienst bij de inlichtingendiensten, zich zo vergist heeft? “Poetin krijgt dagelijks informatie van de veiligheidsdiensten. Dat zijn drie mappen: binnenland, buitenland en de machtsstrijd in het Kremlin.” Let wel, papieren mappen want Poetin doet niet aan computers. “Dus alles gaat gewoon in zo’n oude kameelmap met de printjes erin.” Maar in een totalitaire staat heerst angst voor de leider, en zo krijgt hij volgens Krielaars niet altijd de juiste informatie. “Ze zijn ook bang voor Poetin geworden. Men praat de leider naar de mond. Dus ze deden in die mappen alleen maar wat Poetin wilde horen. En dat was dat de Russen met bloemen zouden worden onthaald door de Oekraïners.”

Ster advertentie
Ster advertentie