Buitenland
NOS

Veel mensen vluchten uit Oekraïne: 'Mensen zijn onzeker over wat er met ze gaat gebeuren'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veel mensen vluchten uit Oekraïne: 'Mensen zijn onzeker over wat er met ze gaat gebeuren'

Sinds Russische troepen Oekraïne binnen zijn gevallen, verlaten veel mensen het land. Gisteravond werd al geschat dat 100.000 mensen op de vlucht zijn geslagen. Richting het westen, naar landen zoals Polen en Roemenië.

Correspondent Saskia Dekkers aan de Pools-Oekraïense grens

Video niet beschikbaar

“Er staat een rij voor de douane van zes tot zeven kilometer lang. Dat is niet voor te stellen”, vertelt Europa-correspondent Saskia Dekkers in NOS Met het Oog op Morgen. Dekkers is bij de Poolse-Oekraïense grens. Daar ziet ze rijen met auto’s en mensen. Allemaal wachtend totdat ze het land in kunnen.

Vluchten

Er zijn niet alleen maar auto’s te vinden in het grensgebied. Dekkers merkt op dat ze veel families ziet die te voet naar de grens zijn gekomen. “Ze sleuren van alles mee. Kinderwagens, maar ook enorme koffers.” Eenmaal aangekomen bij de grens zijn velen opgelucht. “Toch zijn ze ook erg gespannen, ze weten niet waar ze vanavond zullen slapen. Ze weten ook niet wanneer ze terug kunnen gaan naar hun land, wat ze nu in oorlog achterlaten. Mensen zijn onzeker over wat er met ze gaat gebeuren.”

Opvang

De landen rondom Oekraïne hebben zich gisteren weinig voor kunnen bereiden op. “Er staan bussen. Daarmee kunnen mensen naar de grote steden gebracht kunnen worden. Mensen worden ook naar acht punten langs de grens gebracht.” Op die punten worden vluchtelingenkampen voorbereid. Mensen kunnen daar dan onderdak, eten en voorlichting krijgen.

In Roemenië verwachten ze nog meer vluchtelingen, 500.000 zelfs. Polen zelf verwacht ook meer vluchtelingen te ontvangen. Men is alleen niet zeker over het aantal. “Er worden veel verschillende getallen genoemd. Van 200.000 vluchtelingen tot 5 miljoen mensen. Dat is niet voor te stellen”, vertelt Dekkers. De situatie is wel anders dan in Roemenië. Volgens Dekkers hebben de mensen uit Oekraïne een sterke band met Polen. “Daar hebben ze vaak familie wonen. Het is een land waar ze het eerst aan denken als ze vluchten.”

Controle

Er staan enorme rijen voor de douane. Dat komt deels door de uitgebreide controle die de Poolse douane uitvoert. “Je moet je voor stellen hoe dat in de komende dagen er aan toe zal gaan. Ik verwacht een enorme chaos.” Ook worden nu mannen tussen de 18 en 55 jaar tegengehouden en teruggestuurd. “Zij moeten zich inzetten voor hun eigen land en moeten waarschijnlijk meevechten.”

OOG oekra vluchten

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie