Buitenland
NOS

Onrust op Sint-Maarten: 'Ik heb gerend voor mijn leven'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onrust op Sint-Maarten: 'Ik heb gerend voor mijn leven'

Op het Franse deel van Sint-Maarten was het ook maandag zeer onrustig. Sinds vorige week is er sprake van rellen en chaos op straat.

"Ik heb moeten rennen voor mijn leven", vertelt correspondent Dick Drayer in NOS Met het Oog op Morgen. "Toen ik wilde filmen voorbij een checkpoint waar de gendarmerie nog niet was geweest, kwam er een groep jongeren op ons af. We hebben hard moeten rennen want het zag er allemaal heel bedreigend uit."

Sinds vorige week is er sprake van geweld tussen politie en demonstranten op het Franse deel van Sint-Maarten. Wegen zijn gebarricadeerd en op videobeelden is te zien dat de rellen zorgen voor chaos op straat. Drayer: "In het noorden van het Franse deel heeft de overheid totaal geen zeggenschap, daar is een soort vrijstaat."

Zonder overleg

Het eiland raakte in 2017 zwaar beschadigd door orkaan Irma. De directe aanleiding voor de rellen is de publicatie van een wederopbouwrapport.

Correspondent Drayer eerder: "Vanuit Parijs is gedicteerd hoe de wederopbouw tot stand moet komen. Zonder dat er overleg is geweest met de lokale bevolking. En die is het zat dat het zo lang duurt en dat er nog steeds geen goede drinkwatervoorzieningen zijn."

Maar van bezorgde bewoners is in dit stadium weinig sprake meer. "Dit gaat puur om relschoppers. Jongeren die niets anders te doen hebben."

Ster advertentie
Ster advertentie