Buitenland
NOS

Afspraak Armenië, Azerbeidzjan en Rusland: einde oorlog Nagorno-Karabach

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Afspraak Armenië, Azerbeidzjan en Rusland: einde oorlog Nagorno-Karabach

Rusland, Armenië en Azerbeidzjan hebben een overeenkomst gesloten om het gewapende conflict tussen de laatste twee landen om de betwiste regio Nagorno-Karabach dinsdag te beëindigen, melden de Armeense premier Nikol Pasjinian, het Kremlin en de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliejev.

In de overeenkomst is onder andere afgesproken dat Azerbeidzjan gebieden rond de enclave terug krijgt. "Maar veel is nog onduidelijk op dit moment. Wel is er afgesproken dat een staakt-het-vuren geldt", legt correspondent David Jan Godfroid uit in het NOS Radio 1 Journaal.

De Armeense premier Pasjinian zei in een verklaring dat hij de Armeense natie "in de komende dagen" zou toespreken, maar gaf geen verdere details. De Russische president Poetin zei tegen persagentschap Interfax dat het verdrag voorziet in een Russische vredesmacht, gestationeerd langs de frontlinie in Nagorno-Karabach.

Volgens het Russische ministerie van Defensie wordt die vredesmacht van zo'n 2000 militairen met onmiddelijke ingang ingezet. De soldaten worden per luchtbrug vanuit Rusland naar de enclave vervoerd.

Protest

Na de bekendmaking van het bestand gingen in de Armeense hoofdstad Jerevan duizenden inwoners de straat op, uit protest tegen de beslissing om de oorlog te staken. Sommigen van hen braken in bij het gebouw waar de regering zetelt, op zoek naar premier Pasjinian. Die was echter niet in het pand aanwezig.

Maandag werd nog een Russische legerhelikopter neergehaald in Armenië, vlak bij de grens met Azerbeidzjan. Daarbij zijn twee bemanningsleden omgekomen. Azerbeidzjan erkende de helikopter te hebben neergeschoten en heeft excuses aangeboden.

Armenië was aan de verliezende hand

De gevechten tussen Armenië en Azerbeidzjan om de enclave Nagorno-Karabach laaiden eind september op, en hebben naar verwachting enkelen duizenden mensen het leven gekost. De regio, met ongeveer 145.000 inwoners, wordt gecontroleerd door Armeense strijdkrachten, maar hoort volgens de Verenigde Naties bij het overwegend islamitische Azerbeidzjan.

Rusland, de beschermende macht van Armenië, heeft er een militaire basis. Azerbeidzjan kan rekenen op de steun van Turkije. Rusland levert overigens ook wapens aan Azerbeidzjan.

Volgens correspondent David Jan Godfroid komt het niet onverwacht dat Armenië nu de strijd opgeeft, al is het "wel sneller dan verwacht." Azerbeidzjaanse troepen hadden maandag de stad Sjoesji ingenomen, en waren de regionale hoofdstad Stepanakert al dicht genaderd.

Nagorno Karabach

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie