Buitenland
NOS

Noord-Korea vuurt voor de zesde keer in twee weken tijd ballistische raketten af

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Noord-Korea vuurt voor de zesde keer in twee weken tijd ballistische raketten af

Opnieuw heeft Noord-Korea afgelopen nacht een ballistische raket afgevuurd. En dat is de zesde keer in amper twee weken tijd dat Pyongyang een rakettest uitvoert. Daarmee lijken de spanningen rondom het land alleen maar verder op te lopen.

Noord-Korea vuurt voor de zesde keer ballistische raketten af

Video niet beschikbaar

"Het zou om twee korteafstandsraketten, ballistische raketten die in de richting van Japan zijn afgevuurd en in zee terecht zijn gekomen", vertelt China-correspondent Sjoerd den Daas in het NOS Radio 1 Journaal. "Het zou niet om eenzelfde type raket gaan zoals we die eerder over Japan hebben gezien deze week. Wel weer twee raketten dus."

Doel

Het is de zesde keer in een redelijk korte tijd, wat is het doel van Noord-Korea? "Het zou een reactie zijn op de raketlancering die Amerika en Zuid-Korea deden gisteren. Militaire oefeningen en gevechtsvliegtuigen die de lucht in gingen. Het is een beetje actie reactie. Noord-Korea escaleert, Amerika, Zuid-Korea en Japan reageren daar weer op. Noord-Korea vindt dat het daar dan weer overheen moet. Het blijft een beetje een ratrace."

"Uiteindelijk blijven ze escaleren, men wil erkenning als nucleaire macht. Dit jaar hebben we al meer dan veertig rakettesten gezien. Escaleren om ook in de nabije toekomst ook misschien kernproeven op te pakken”, vertelt Den Daas. “Het doel wat je daarachter moet zoeken, is niet zozeer om aan te vallen. Je kan het natuurlijk niet helemaal uitsluiten. Maar in principe is het bedoeld om te verdedigen, de Kim Jong Un dictatuur verdedigen. Hij wil laten zien dat hij zodanig veel gevaarlijk materiaal in huis heeft dat het afschrikwekkend genoeg is om Amerika en Zuid-Korea buiten te houden. De prijs zo hoog mogelijk te maken van een eventuele oorlog, wetende en hopende dat Amerika en Zuid-Korea zien dat hel en verdoemenis los barst. Dus het is vooral zijn levensverzekering."

VN Veiligheidsraad

De test komt rondom het moment dat de VN-veiligheidsraad in New York bijeen was om te praten over de Noord-Koreaanse dreiging. Rusland en China reageerden met een bekende boodschap over de raketten. "Eigenlijk een beetje dezelfde kaart rondom Oekraïne. Ze zeggen: Dit is uitgelokt door de oefeningen van de VS met Zuid-Korea en Japan. Net als bij Oekraïne leggen de escalatie bij Amerika. Ze zeggen dat Amerika hen heeft uitgelokt en hen gedwongen heeft om in actie te komen."

"Daarmee ondermijnen ze dus de status van de VN Veiligheidsraad. Sterker nog ik denk echt dat het een doel dient vanuit China. Ook van Moskou. Namelijk om de positie van Amerika te verzwakken. Dan krijg je dus ook in dit dossier een extreem zwakke oproep voor discussie over deze zaak, waar Kim Jong Un, die zijn mensen in kampen stopt en met kernwapens met vuur speelt, hier de grote winnaar is. Zolang hij nog de zege van Peking en Moskou heeft, heeft hij niet zoveel te vrezen."

RJN NK

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie