Buitenland
VPRO

'Als er geen brood is, dan eet je maar cassave'

foto: NEWSUPDATES - STAMZNOW / YouTubefoto: NEWSUPDATES - STAMZNOW / YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Als er geen brood is, dan eet je maar cassave'

De broodprijzen schieten ook in Oeganda omhoog als gevolg van de oorlog in Oekraïne. En dat treft de toch al arme bevolking in het Afrikaanse land hard. Reden voor president Yoweri Museveni om op een alternatief voor brood te wijzen: cassave. Maar dat schiet veel Oegandezen in het verkeerde keelgat, vertelt correspondent Aida Grovestins in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht - Oeganda met Aida Grovestins

Als gevolg van de oorlog stokt de import van tarwe uit Oekraïne. En dat zorgt voor flinke prijsstijgingen in Oeganda, dat meer dan 40 procent van zijn tarwe-import uit Rusland en Oekraïne haalt. Brood is daardoor extra duur en veel mensen kunnen dat niet betalen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Duur alternatief

Volgens president Museveni maken de Afrikanen het zichzelf moeilijk. In een toespraak zegt hij cassave een goed alternatief is. ''Wortelen van planten vormen de basisvoeding voor veel Afrikaanse landen. Eigenlijk is het best logisch dat de president wijst naar een lokaal voedingsproduct als alternatief. Maar het probleem is dat cassave veel duurder is dan brood. En daarom is dat voor de bevolking geen oplossing.''

De woorden van de president komen als een mokerslag voor broodbakkers die hadden gehoopt op overheidssteun, vertelt Grovestins. ''Zijn uitspraak wordt door Oegandezen ook wel vergeleken met die van de Franse koningin Marie Antoinette, die tijdens de Franse Revolutie zei: 'Als ze geen brood hebben, dan eten ze toch cake'. Waar de bevolking hoopte op overheidssteun, lijkt de president dat weg te lachen.''

Gerelateerde podcast

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie