Buitenland
NOS

Panchen Lama is jarig, maar waar is hij? 'We weten het gewoon niet'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Panchen Lama is jarig, maar waar is hij? 'We weten het gewoon niet'

Het is een vraag die iedere Tibetaan bezighoudt: waar is de panchen lama? Hij is de op één na belangrijkste leider in Tibet en al 24 jaar kwijt. Gisteren - op zijn dertigste verjaardag - werd er in verschillende landen actiegevoerd om hem terug te krijgen, onder andere in Nederland.

De panchen lama is ontzettend belangrijk voor Tibetanen, omdat hij de zoektocht moet leiden naar de volgende dalai lama, vertelt hoogleraar Paul van der Velde Aziatische Religies in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. De dalai lama is nu 83 jaar en als hij sterft moet de panchen lama zijn reïncarnatie en opvolger aanwijzen. Hij gaat dan op reis en laat jonge Tibetanen de spullen van de vorige dalai lama zien. Alleen zijn reïncarnatie zal die herkennen, is de gedachte.

Tibet ligt in het zuidwesten van China en heeft ongeveer 3 miljoen inwoners. De Tibetanen willen onafhankelijkheid en verzetten zich al jaren tegen de Chinese overheersing. Die treden steeds harder op tegen het verzet. Mensenrechtenorganisaties en de VN hebben hier veel kritiek op.

Niemand die het weet

Maar zo'n reis zal lastig worden, want de huidige panchen lama is op 6-jarige leeftijd ontvoerd door de Chinese overheid. Diezelfde overheid heeft een eigen panchen lama aangewezen. "Waar de Tibetaanse panchen lama is en of hij nog leeft, weet niemand", zegt Van der Velde. "Maar het zou mij niets verbazen als hij nog gewoon leeft en er geen flauw benul van heeft dat hij de panchen lama is."

De gezondheid van de huidige dalai lama gaat achteruit, weet Van der Velde. "Hij is erg oud en broos. Ik schrok toen ik hem voor het laatst zag." En dus zitten de Tibetanen met een probleem. Of de dalai lama niet gewoon een nieuwe panchen lama kan aanwijzen? "Zou eenvoudig is dat niet. Hij moet namelijk bewijzen dat de boeddha het lichaam van de verdwenen panchen lama moet aanwijzen.

Ster advertentie
Ster advertentie