Buitenland

Veteraan Jay diende drie keer in Afghanistan: 'Het werk dat gedaan is, wordt tenietgedaan'

NOSNTR
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veteraan Jay diende drie keer in Afghanistan: 'Het werk dat gedaan is, wordt tenietgedaan'

Sinds westerse NAVO-landen hun troepen terugtrekken uit Afghanistan is de islamitische Talibanbeweging bezig met een opmars in het land. Binnen een week tijd heeft de radicaalislamitische beweging zeven van de 34 provinciehoofdsteden in handen gekregen. Voor veel veteranen voelt het alsof hun werk teniet wordt gedaan.

Veteraan Jay Vries (36) diende tussen 2008 en 2012 drie missies in Afghanistan. Hij ziet de opmars van de Taliban met lede ogen aan. “Boos kan ik niet zijn, die tijd heb ik gehad”, zegt hij tegen verslaggever Waldy van Geenen in Nieuws en Co. “Maar ik ben wel teleurgesteld over de manier waarop de troepen zijn weggegaan.”

Veteraan Jay over het terugtrekken uit Afghanistan

Niet voor niets

In april van dit jaar maakte de NAVO bekend alle 10.000 militairen terug te trekken uit Afghanistan. President Biden liet weten dat alle Amerikaanse troepen in ieder geval voor 11 september het land moeten verlaten. Die dag is het twintig jaar geleden dat de aanslagen op het World Trade Center in New York werden gepleegd, wat de directe aanleiding was voor de invasie van Afghanistan onder leiding van de VS. “Het voelt alsof iedereen na zijn oproep zijn spullen heeft gepakt, alles heeft achtergelaten en is vertrokken”, zegt hij.

Of dat echt zo is, weet hij niet. Maar de beelden van achtergebleven voertuigen en containers vol met wapens en munitie frustreren hem: “Ik weet niet of het is achtergelaten aan de Afghaanse troepen of dat het is veroverd.” Volgens hem is het terugtrekken van de troepen te snel gegaan.

Desondanks kijkt hij tevreden terug op zijn werk in Afghanistan. “Wij vernietigden wapens en munitie als team en dat was goed voor de veiligheid”, zegt hij. Hij denkt niet dat het werk voor niets is geweest. “Je zal altijd wat hebben bijgedragen. Maar ik denk wel dat het werk wat we hebben gedaan, teniet wordt gedaan.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie