Buitenland

Peter van Uhm: terugtrekken troepen bevestigt de Taliban

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Peter van Uhm: terugtrekken troepen bevestigt de Taliban

In navolging van de Amerikanen trekt de NAVO na 20 jaar de troepen terug uit Afghanistan. Volgens oud-commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm krijgen de Taliban hun zin. "Zij hebben altijd gezegd: jullie hebben de klok, wij hebben de tijd", zegt hij in Spraakmakers.

De Taliban hebben volgens Van Uhm een lange adem. "Zij zitten de tijd wel uit." De terugtrekking zal de positie van de Taliban bij de onderhandelingen tussen de VS en de Afghaanse regering - die nog steeds lopen - beïnvloeden, denkt Van Uhm.

Alternatief laten zien

Toch is hiermee niet al het werk van Nederland weggegooid. "We hebben de Afghaanse bevolking laten zien dat er een alternatief is. Dat kinderen wél mogen spelen en naar school kunnen. Dat vrouwenrechten gehandhaafd worden en dat je medische zorg in de buurt kun regelen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Door de stabiliteit en wederopbouwwerkzaamheden heeft Nederland onder meer laten zien dat hun vorm van democratie kan werken. Toch gaan we wat hem betreft te vroeg weg. "Ik weet niet of de instituties sterk genoeg zijn om dit op eigen kracht te kunnen doen."

Van Uhm was commandant der Strijdkrachten tijdens de missie in Uruzgan. Tijdens deze missie kwam zijn zoon die ook werkzaam was bij Defensie om het leven.

Bevolking is weerbaar

Oud-diplomaat Marten den Boer heeft meegedaan aan de wederopbouw van het land. Hij denkt dat de ontwikkelingen die de afgelopen jaren tot stand zijn gekomen, ervoor zorgen dat de bevolking in de steden beter weerstand kunnen bieden tegen bijvoorbeeld de Taliban. "We hebben echt wat bereikt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Modern Afghanistan

Een groot percentage woont volgens de oud-diplomaat in steden en hebben onderwijs genoten. "Iedereen heeft een smartphone en weet wat er speelt. Het is gemoderniseerd."

Als de Taliban terugkomen en op dezelfde manier willen regeren als in de jaren negentig, dan treffen ze een heel andere samenleving aan. "De strenge wetten zullen niet zomaar worden geaccepteerd."

Burgeroorlog

Den Boer vreest een burgeroorlog als de Taliban deze wetten opnieuw op wil leggen aan de bevolking. "De bevolking is zich al aan het bewapenen."

Toch denkt hij dat Westerse militaire inzet niet niet meer nodig is. "De oplossing ligt niet in meer militaire inzet, maar diplomatiek." Volgens hem hangt het er vanaf wat de internationale gemeenschap Afghanistan op dit gebied kan bieden na de terugtrekking.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie