Buitenland
NOS

Facebook heet vanaf nu ‘Meta’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Facebook heet vanaf nu ‘Meta’

Facebook heeft een nieuwe naam: Meta. Zo gaat het moederbedrijf heten waar bekende apps als Instagram, WhatsApp én Facebook zelf onder komen te vallen. Dat heeft topman Mark Zuckerberg bekendgemaakt.

'Meta' is de nieuwe naam van Facebook

De naamsverandering moet benadrukken dat het bedrijf méér is dan sociale media en inzet op het ontwikkelen van de metaverse. Tegelijkertijd komt het op een moment dat Facebook enorm onder vuur ligt door een grote reeks publicaties die inzoomen op wat er allemaal misgaat binnen het bedrijf, gevoed door documenten van klokkenluider Frances Haugen. "Volgens Mark Zuckerberg is dit het nieuwe hoofstuk van het internet", vertelt NOS-techredacteur Nando Kasteleijn in het NOS Radio 1 Journaal.

Metaverse

De nieuwe naam heeft dus een diepere betekenis. In de nieuwe visie staat de metaverse centraal. Dit is vooralsnog vooral een concept, waar veel over wordt nagedacht. "Het wordt in feite gezien als de 3D versie van het internet. Die kan je beleven via je smartphone maar ook via je VR-set", vertelt Kastelijn. Het idee is dat in de komende jaren een omgeving wordt gecreëerd op het internet. "Daar zou je in kunnen werken en in kunnen leven. Daar geloven ze bij Meta echt heel erg in."

Reputatie

De afgelopen jaren is Facebook haast synoniem geworden met problemen. Van privacyschandalen, desinformatie tot haatzaaien. De merknaam is in feite beschadigd geraakt. "Door een nieuwe naam op de gevel te plakken hopen ze met nieuwe producten van die reputatie af te komen." Of de reputatie nu verbetert is nog maar de vraag. "Google heeft een aantal jaren geleden ook de naam van haar moederbedrijf verandert. In de volksmond heet het nog steeds Google", legt Kastelijn uit.

Ster advertentie
Ster advertentie