Buitenland

EU-leiders in gezamenlijke verklaring: oproep tot humanitaire corridors Gaza

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. EU-leiders in gezamenlijke verklaring: oproep tot humanitaire corridors Gaza

Europese leiders roepen op tot humanitaire corridors en gevechtspauzes om hulp Gaza in te krijgen. Tot die gezamenlijke verklaring kwamen zij vanavond op een top in Brussel. Vanwege uiteenlopende standpunten over de oorlog was aanvankelijk nog onduidelijk of er vandaag een gezamenlijke oproep zou komen. Vanuit Brussel praat correspondent Kysia Hekster ons bij voor het NOS Radio 1 Journaal.

Humanitaire crisis

De leiders van de 27 landen maken zich volgens het document "ernstig zorgen over de verslechterende humanitaire situatie in Gaza". Er wordt opgeroepen tot "snelle, veilige en ongehinderde humanitaire toegang en hulp om hen in nood te bereiken." Hiervoor zijn volgens de Europese leiders humanitaire corridors en gevechtspauzes nodig.

In de Gazastrook woedt een humanitaire crisis. Vanuit Egypte komt mondjesmaat noodhulp binnen en Israël heeft de Palestijnse enclave afgesloten van water, elektriciteit en brandstof. Dagelijks worden zware bombardementen uitgevoerd op Hamas-doelwitten, waarbij ook burgers het slachtoffer worden. Israël herhaalt steeds dat Hamas burgers als levend schild gebruikt.

Samenwerken

"De Europese Unie zal nauw samenwerken met partners in de regio om burgers te beschermen, bijstand te verlenen en toegang te faciliteren tot voedsel, water, medische zorg en onderdak", staat verder in de verklaring. Hierbij moet het zeker zijn dat dit soort bijstand niet wordt misbruikt door terroristische organisaties.

"Diplomatiek is de EU niet de belangrijkste speler in de regio. Maar aangezien de verklaring gelijk is met de verklaring van wél een belangrijke speler, namelijk de VS, kan dat wel helpen", zegt Hekster in de uitzending. "Een verklaring van de EU is één ding, maar daar heb je Israël natuurlijk nog niet zo ver mee dat ze die corridors ook gaan instellen."

EU-leiders worden het alsnog eens: oproep tot humanitaire corridors Gaza

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie