Buitenland
VPRO

Stemmen uit Gaza: 'Het is een humanitaire catastrofe'

foto: Mohammed Shurrab
  1. Nieuwschevron right
  2. Stemmen uit Gaza: 'Het is een humanitaire catastrofe'

De Gazastrook wordt nu al bijna twee weken gebombardeerd. Het dodenaantal blijft oplopen en het is moeilijk om aan water en stroom te komen. Dat zorgt ervoor dat families en hulporganisatie soms dagenlang geen contact kunnen krijgen met hun geliefden en werknemers in het gebied. Verslaggever Edwin Koopman laat het leed horen in Bureau buitenland.

Video niet beschikbaar

Constante angst

Omar Ghraieb werkte in Gaza-stad voor de internationale hulporganisatie Oxfam. "De tocht naar het zuiden was verschrikkelijk. Mensen moesten veertien uur lang lopen met hun bezittingen, met kinderen en zieken, onder de brandende zon."

Mensen moeten hartverscheurende keuzes maken. Ook een van de werknemers van Ingrid Rollema, oprichter van HOPE-foundation in Gaza, stond voor zo'n beslising. De fotograaf vertrok naar het zuiden met zijn kinderen. Daarmee heeft hij zijn vrouw en zus achtergelaten om voor zijn invalide vader te zorgen. "Onderweg naar het zuiden werden hij en zijn kinderen gebombardeerd. Tijdens deze aanval zijn er 70 mensen overleden", vertelt Rollema. Haar contacten laten weten dat ze in constante angst leven. De vierjarige zoon van een van haar medewerkers vroeg na iedere bominslag: "Papa, is de volgende bom voor ons?"

chevron right
chevron right
foto: HOPE-foundation

Ongeïdentificeerde lichamen

Fida Alaraj werkt in Gaza aan een project rond voedselzekerheid en vertelt dat bij een bombardement soms hele families sterven. "Dan is er niemand meer over om de lichamen te identificeren. Ze liggen dagenlang in het ziekenhuis zonder dat er iemand komt opdagen." Alaraj vertelt dat soms alleen een baby of een kind het bombardement overleeft, "dan weet niemand wie het is”. Hulpverleners vertelden haar dat er al honderd ongeïdentificeerde kinderen zijn. "Ik denk dan aan later - als er al een later is - wat kunnen we dan doen, wat moet er met hen gebeuren, als ze hun verwondingen overleven?"

Argentijnse Trump doet gevestigde orde beven & Stemmen uit Gaza - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie