Buitenland
NOS

Raketten Chinese militaire oefeningen in Japanse wateren terecht gekomen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Raketten Chinese militaire oefeningen in Japanse wateren terecht gekomen

China gaat door met de militaire oefeningen rondom Taiwan. Er zijn spanningen over ballistische rakketten die volgens Japan gisteren zijn afgevuurd en in Japanse wateren zijn terecht gekomen.

Raketten Chinese militaire oefeningen in Japanse wateren terecht gekomen

"Japan zegt dat er, volgens sommige berichten één en sommige berichten vier, ballistische raketten in een gebied zijn geland wat valt in de exclusieve economische zone van Japan", zegt China-correspondent Garrie van Pinxteren in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat is wel een hele grote zone. Het kan zo’n driehonderdzeventig kilometer van het vaste land van Japan liggen."

Okinawa

"Volgens Japan zou dat gebeurd zijn in de gebieden rondom Okinawa. Okinawa is natuurlijk de plaats waar je ook een Amerikaanse legerbasis hebt. Japan zegt ook nog dat een aantal van die raketten over Taipei is gevlogen, de hoofdstad van Taiwan. Met dit nieuws kwam de Japanse ministerie van defensie."

Waarschuwingssignaal

"China heeft niks gezegd over het doel van deze raketten. Het lijkt bijna geen toeval te kunnen zijn. Als daar echt vier raketten terecht zijn gekomen, zou dat heel goed een waarschuwing kunnen zijn aan Japan, maar ook aan Amerika. Dat als China echt wil en Japan en Amerika zou willen straffen als ze bij een strijd rondom Taiwan betrokken zouden raken, dat China ook Japan en de basis zou kunnen bereiken. Dat lijkt het waarschuwingssignaal te zijn.”

"Japan denkt in ieder geval dat dit het signaal is en vindt het onaanvaardbaar. Of dat ook echt zo is? Dat is heel moeilijk met al deze Chinese bedoelingen. Dit zeggen ze niet en zouden ze ook niet zo zeggen, maar het is heel duidelijk dat deze hele militaire oefeningen en campagne er op gericht is om te zeggen: we schuiven op naar het oosten. Vroeger konden we dingen doen voor onze kust, maar nu ook aan de andere kant van Taiwan en ook richting Japan."

"Ze zeggen ook heel nadrukkelijk, daar spreken ze zich wel heel duidelijk over uit, de middenlijn waarvan men zegt dat die door de straat van Taiwan zou lopen, die middenlijn zou China en Taiwan scheiden, die erkennen wij helemaal niet. Die bestaat helemaal niet en daar houden ze zich niet meer aan. Dat hebben ze voor een lange tijd wel gedaan, al deden ze dat de laatste tijd al minder."

Reacties

"Taiwan zegt wel: het is een irrationele aanval en gaat China nu een beetje als Noord-Korea raketten schieten in zee? Zijn ze tot dat niveau verlaagd? Dus ze uiten zich wel zeer afwijzend over wat China doet. Maar uiteindelijk lijkt het alsof Taipei er ook op uit is om dit niet verder te laten escaleren."

"Ook Amerika heeft gezegd: wat China nu doet, is minder hevig dan we hadden verwacht. En er zijn ook berichten dat Amerikaanse troepen rondom het schip ‘Reagan’ zich weer een beetje uit het gebied zouden hebben teruggetrokken. Dus dat er pogingen zijn vanuit die kant om wel te zeggen: we wijzen het af, maar om vooral voor te zorgen geen militaire confrontatie plaatsvindt in dat gebied."

RJN Raketten

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie