Buitenland
NOSNTR

China begonnen aan militaire oefeningen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. China begonnen aan militaire oefeningen

China is begonnen aan de grootscheepse militaire oefening rondom Taiwan. De oefening is een reactie op het bezoek van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, aan Taiwan gisteren. De oefening duurt naar verwachting tot en met zondag, en op de Chinese staatstelevisie was te zien hoe de eerste raketten werden afgevuurd richting de wateren rond Taiwan. En de spanningen tussen China en Taiwan zijn ook merkbaar hier in Nederland. Op de universiteiten bijvoorbeeld, waar studenten uit beide landen zitten.

Eerste dag van de militaire oefening van China in Taiwan

China houdt Amerika overal verantwoordelijk voor

Correspondent Garrie van Pinxteren is in China en vertelt hoe de eerste militaire oefening verliep. "China heeft rakketten afgevuurd, daar hebben we hier op televisie beelden van gezien. Een hoge Chinese legerman noemde de missie 'geslaagd'. We weten niet of de beelden van de raketten van nu zijn of ouder zijn. China zegt dat Pelosi dit heeft uitgelokt. De Chinezen zeggen; 'Wat er hierna ook gebeurt, het is allemaal het gevolg van dat Amerika ons grondgebied is binnengedrongen. Want Pelosi is met een militair vliegtuig gekomen. Dat had nooit mogen gebeuren en dit is een reactie op het gedrag van Amerika. Als het uit de hand loopt houden we daar Amerika verantwoordelijk voor.'" Vertelt van Pinxteren.

Studenten durven zich niet uit te spreken over militaire actie

"Het leger legde ook uit dat ze het de bedoeling was om een paar havens van Taiwan te blokkeren en eventuele leger-activiteiten. Of dat is gelukt: daar zijn de meningen over verdeeld. Wel had het invloed op de vluchten en schepen rondom Taiwan. Deskundigen zeggen niet te weten of het lukt om deze blokkade vol te houden voor China. Taiwan noemt de situatie een irrationele actie", eindigt van Pinxteren. Taiwanese studenten durven niet hun volle naam te noemen als ze praten over de militaire acties van China. Studente Ping zegt dat ze bang is dat het haar carrière later in China kan schaden. De studenten zijn boos op Pelosi. "The trouble goes to Taiwan, not to the United States."

item taiwan

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie