Buitenland
BNNVARA

Uit elk raam zie je een boom in Frederiksberg

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Uit elk raam zie je een boom in Frederiksberg

In Nederland bel je met de gemeente om een nieuwe ID-kaart aan te vragen. In Frederiksberg in Denemarken bel je om de gemeente te laten weten dat je vanuit je slaapkamerraam geen boom kunt zien. En warempel, niet veel later wordt er een boom in jouw blikveld geplant. Misschien moeilijk te geloven, maar dit is een echte wet in Frederiksberg. Deze gemeente ligt midden in de hoofdstad van Denemarken en is nog groener dan Kopenhagen zelf. Caryn Hart woont hier sinds 2017 en vertelt in Vroege Vogels hoe het is om hier te wonen

Groene wetten

Ze vertelt dat de Denen anders omgaan met de natuur dan wij in Nederland. Zo leggen ze natuurbeheer zoveel mogelijk vast in de wet en richten ze zich op het verbeteren van het milieu. Kopenhagen is een van de groenste steden ter wereld en heeft de uitdaging aangenomen om in 2025 de eerste CO2-neutrale stad ter wereld te worden. Maar Frederiksberg is zelfs een uitzondering hierin. Deze gemeente ligt dan wel midden in de hoofdstad, maar het behoudt haar eigen bestuur. Dat maakt de wet dat er uit elk raam een boom te zien moet zijn nog uitzonderlijker.

Groen gedrag

Ook in hun gedrag gaan Denen anders om met natuur. Zo is het heel normaal dat kinderen in schoolpauzes buitenspelen, ongeacht het weer. Ook in regen en kou gaan de kinderen – goed aangekleed natuurlijk – naar buiten. En het middagdutje kan de peuter ook prima in de kinderwagen buiten doen, op een beschutte plek. Frisse lucht is goed voor je, is het motto van de Denen.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie