Binnenland

Verantwoord bloemen kopen? Dat doe je zo!

BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Verantwoord bloemen kopen? Dat doe je zo!

December is een drukke maand voor bloemisten. Nederlanders kopen dan massaal een boeket. Maar helaas worden er veel bestrijdingsmiddelen gebruikt in de bloementeelt en komt er soms bij de productie veel CO2 vrij. Hoe kies je dan het beste boeket? Allereerst kun je op zoek naar een bloemist die bloemen met keurmerken verkoopt. Vroege Vogels ging langs bij bloemenwinkel Ad Hosman in Utrecht.

Bloemisten kunnen er voor kiezen om duurzamer in te kopen. Dat kan aan de hand van keurmerken die vaak vooral strenge eisen hebben op bestrijdingsmiddelen. Zo heb je bijvoorbeeld MPS A+, het strengste keurmerk in de MPS-reeks. Verschillende keurmerken kun je hier vergelijken. Het strengste keurmerk is Demeter, wat biodynamisch is. Ook zijn er bloemen die biologisch zijn, die dan vaak ook uit de volle grond komen.

Klimaatimpact

Wat nog vaak onduidelijk is voor de consument, is de impact die jouw bosje bloemen heeft op het klimaat. Vooral rond deze tijd van het jaar zijn bloemen vaak gekweekt in verwarmde kassen of ingevlogen uit Afrika. Wat je het beste kunt doen op dit moment is bloemen kopen die in het seizoen zijn. Op de bloemenkalender kun je zien welke dat zijn. Mid-december kun je dan het beste gaan voor kerststukken en takken, dat zijn nu de enige soorten die buiten groeien. Vraag dan wel even na bij de bloemist waar het groen vandaan komt. De eersten die straks weer komen zijn de bloembollen en de tulpen.

Meer tips en een seizoenskalender voor bloemen vind je via Milieu Centraal.

foto: MilieuCentraal

Hollandse bloemenkalender. Copyright: onze spelregels | Milieu Centraal

Paulien van der Geest en Dennis van de Riet

foto: Vroege Vogels

Paulien van der Geest en Dennis van de Riet

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie