Buitenland
KRO-NCRV

Al jaren verdedigt journalist Step Vaessen de onafhankelijkheid van Al Jazeera (die Israël teniet probeert te doen)

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Al jaren verdedigt journalist Step Vaessen de onafhankelijkheid van Al Jazeera (die Israël teniet probeert te doen)

Correspondent Step Vaessen werkt al meer dan 18 jaar voor Al Jazeera. In het begin moest ze veel mensen overtuigen van de objectiviteit van de internationale nieuwszender. Vorige week kondigde Israël een ban aan op de Arabische tak van Al Jazeera en probeert daarmee de nieuwszender terug te duwen in de hoek van wantrouwen en vooroordelen, zegt Vaessen bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Netanyahu wil ban op 'terroristenzender'

"Terroristenzender Al Jazeera zal niet langer vanuit Israël uitzenden", postte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vorige week op het social media-platform X. Hij zegt de zender te willen sluiten nu het Israëlische parlement een wet heeft aangenomen die de weg vrijmaakt voor een ban van de Arabische tak van de zender (de zender heeft ook een Engelstalige tak waar Vaessen voor werkt).

Steun van VS en Duitsland

"Dit was verontrustend voor ons, maar er is geen bewijs voor zijn beschuldigingen dat het een terroristische zender zou zijn. We werden gesteund door de Amerikaanse en Duitse regering, die aangaven niet te weten waar Netanyahu het over had", zegt Vaessen. Volgens de correspondent is het een strategie van Netanyahu, die eerst hulpverleners beschuldigde banden te hebben met Hamas en nu zijn de enige 'ogen en oren van de wereld in Gaza' doelwit.

Onafhankelijk

Het dreigement is nog niet uitgevoerd, maar het werkt volgens haar het frame in de hand dat Al Jazeera een Arabische nieuwszender is die niet onafhankelijk werkt. "Ik werk al 18 jaar voor Al Jazeera en probeer uit te leggen dat het een internationale, objectieve nieuwszender is met meer perspectieven dan alleen het Westerse." Inmiddels doet Al Jazeera niet onder voor andere grote internationale spelers zoals CNN en BBC, met naar schatting meer dan 350 miljoen kijkers verspreid over de hele wereld.

Al Jazeera werd opgericht in de jaren 90 met steun van de emir van Qatar. In 2006 begon Vaessen bij de Engelstalige tak en werkt nu als correspondent Europa. "De beeldvorming was in eerste instantie niet positief, maar ik heb altijd geprobeerd uit te leggen dat je je ogen en oren open moet doen en dan zie je dat het niet uitmaakt waar het vandaan komt."

Visser uit Nigeria

Al Jazeera onderscheidt zich door nieuws vanuit verschillende landen en continenten te belichten, zoals Afrika en Azië. "Als ik een item maak, probeer ik altijd te denken: begrijpt een visser uit Nigeria of iemand uit de Filipijnen dit ook?"

Ze gaat bij haar reportages voor Al Jazeera nooit uit van voorkennis en legt de hele context uit. "Mijn vader zegt altijd dat hij na het kijken van Al Jazeera het nieuws pas écht begrijpt."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie