Buitenland
VPRO

Strijd om Kherson in volle gang: 'In bevrijd gebied hangt de geur van de dood'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Strijd om Kherson in volle gang: 'In bevrijd gebied hangt de geur van de dood'

Delen in de zuidelijke regio Kherson mogen dan zijn bevrijd door het Oekraïense leger. Echt bevrijd voelen inwoners zich niet. Dorpen zien eruit als een slagveld, mensen worden er nog altijd beschoten en Russen zijn bezig met het wegvoeren van tienduizenden inwoners, vertelt correspondent Michiel Driebergen in Bureau Buitenland.

De slag om Kherson

Overleden Russen

"Er is bevrijding, maar ook nog veel gevaar", zegt de correspondent. Er wordt nog veel geschoten vanaf die frontlinie en vanaf de andere kant van de rivier, waar de Russen hun posities hebben. "Overal liggen uitgebrande tanks en pantserwagens. En dan is er de geur van de dood. Letterlijk. Er liggen veel overleden Russen langs de kant van de weg."

Stroom is er niet meer. En dat terwijl het ijzig koud is en de winter in aantocht is, vertelt Driebergen. "Het gaat sneeuwen. Ik denk dat er niet valt te leven in deze bevrijde dorpen." Net was hij nog aanwezig bij een uitvaart van een Oekraïense militair in Kryvy Rih, buiten de regio Kherson. De gevechten vinden niet plaats in deze stad, maar gesneuvelde Oekraïense soldaten worden daar begraven. "Er zijn alweer zes nieuwe gaten gegraven. Zo gaat het elke dag."

List verzinnen

Vlak daarvoor is de correspondent in bevrijd gebied geweest, waar hij onder meer met militairen sprak over het terug innemen van de stad Kherson. "Zij zeggen dat deze stad veroveren erg moeilijk wordt. Massa’s soldaten sneuvelen. Het gaat denk ik wel om honderden per dag, ook al worden er geen cijfers genoemd. Om een stad te veroveren die je niet kapot wilt schieten of laten schieten door de Russen, moet je een list verzinnen. En die heeft niemand nog."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie