Buitenland
VPRO

Maak kennis met Arabische literatuur: boekentips van de expert

foto: EPA/Mohamed Hossamfoto: EPA/Mohamed Hossam
  1. Nieuwschevron right
  2. Maak kennis met Arabische literatuur: boekentips van de expert

Alle ogen in de Arabische literatuurwereld zijn gericht op Abu Dhabi. Want zondag is het eindelijk zover: dan vindt de uitreiking plaats van een van de meest prestigieuze prijzen voor de Arabische literatuur. Midden-Oosten kenner Lucia Admiraal geeft in Bureau Buitenland een overzicht van de boeken die je moet lezen om de Arabische literatuur te begrijpen.

Inkijk in de Arabische literatuur

Lucia Admiraal, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, organiseert jaarlijks in het Goethe Instituut een avond rondom de Arabische literatuur. Gelijktijdig wordt de avond in Abu Dhabi gevolgd waar de uitreiking plaatsvindt. In totaal dingen er zes fictie boeken mee naar de prestigieuze boekenprijs.

Boekentips

"Ik kijk uit naar het boek The Highest Part of the Horizon van Fatima Abdulhamid. Dat gaat over liefde en dood. Maar ook over het beeld van mannelijkheid in de Arabische wereld. Interessant, want de winnaar van vorig jaar had ook hetzelfde thema aangestipt."

Het boek behandelt op satirische wijze het leven van een man die op zijn dertiende wordt uitgehuwelijkt aan een oudere vrouw. "Hij gaat niet met haar naar bed, voldoet niet aan de verwachtingen van een standaardtype man. Interessant is dat dit boek kritiek wordt geuit op het idee hoe een echte man eruit moet zien."

Naast dit boek tipt Admiraal Ten oosten van de middellandse zee van de Iraaks-Saudische schrijver Abdelrahman Munif. "Deze roman kan je scharen onder gevangenisliteratuur. Een ander heel belangrijke genre in de Arabische letteren. Het gaat over een politiek gevangene die in ballingschap verkeert en zijn herinneringen opschrijft, en daarmee mensenrechtenschendingen aan de kaak stelt. Het is echt een hoogtepunt uit de Arabische literatuur."

Kijk hier voor een overzicht van de genomineerde boeken.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie