Buitenland
VPRO

'Schijnverkiezingen Myanmar beloven meest bloedige verkiezingen ooit te worden'

foto: STR / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Schijnverkiezingen Myanmar beloven meest bloedige verkiezingen ooit te worden'

Een schijnheilige poppenkast. Zo wordt er door burgers in Myanmar gedacht over de nieuwe plannen van de militaire junta, die in 2021 de macht greep in het land. De generaal wil nieuwe verkiezingen uitschrijven, omdat hij president wil worden. En dat leidt tot een duivels dilemma voor de Birmese bevolking, zegt Myanmar-kenner Ole Chavannes in Bureau Buitenland.

Spanningen rondom schijnverkiezingen in Myanmar

Parallelle werkelijkheid

De deadline voor de junta in Myanmar nadert. Twee jaar geleden werd de noodtoestand in het land uitgeroepen, nadat de junta een coup pleegde. Sindsdien is er een burgeroorlog gaande. Maar volgens de grondwet mag die noodtoestand niet langer dan twee jaar duren. Daarom wil de junta binnenkort 'vrije en eerlijke verkiezingen' uitschrijven. Op die manier wil de generaal zijn regime legitimeren. "De junta creëert een parallelle werkelijkheid waarbij het leger zorgt voor vrede, veiligheid en economische vooruitgang. Maar dat is allemaal niet gaande", vertelt Chavannes.

Wel of niet stemmen?

Volgens de Myanmar-kenner zit de gewone Birmees in een duivels dilemma. "Al stem je niet eens op de legerpartij, maar op een klein etnisch partijtje. Dan zal de oppositie jou zien als iemand die de junta steunt, omdát je stemt." Ga je niet stemmen, ook dan leidt dat problemen. "Dan is de kans groot dat de politie komt aankloppen en je huis leeghaalt. Of erger: doet je dorp niet mee, dan wordt er een bom gegooid vanuit een straaljager." Ondertussen weigert de oppositie om deel te nemen aan de verkiezingen. "Iedereen die wel meedoet zou aangevallen kunnen worden. Het beloven de meest bloedige verkiezingen ooit te worden."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie