Buitenland
NOS

Unicef waarschuwt: miljoenen kinderen in gevaar door waterdreigingen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Unicef waarschuwt: miljoenen kinderen in gevaar door waterdreigingen

In tien Afrikaanse landen lopen 190 miljoen kinderen gevaar door verschillende soorten waterdreigingen. Daarvoor waarschuwt kinderrechtenorganisatie Unicef in een rapport. Wereldwijd sterven volgens Unicef dagelijks duizend kinderen per dag door vervuild drinkwater.

Unicef waarschuwt: miljoenen kinderen in gevaar door waterdreigingen

Video niet beschikbaar

"De gevaren zijn: onvoldoende toegang tot water, sanitaire voorzieningen, ziektes als gevolg van vervuild water, maar er zijn natuurlijk ook enorm veel droogtes en overstromingen die een enorm effect hebben op kinderen en armoede kunnen veroorzaken", vertelt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland, in het NOS Radio 1 Journaal.

Klimaatverandering

Volgens Laszlo speelt klimaatverandering een grote rol in de waterdreigingen. "Er gebeurt zoveel in die landen. Het is klap op klap, jaar op jaar qua droogte en overstromingen. Er is eigenlijk geen hersteltijd meer." Door de vele droogtes op het continent zakt in veel landen ook het grondwaterpeil. "De voorzieningen die er zijn, de putten die er zijn, zijn niet meer toereikend. Er is steeds meer nodig om kinderen daar te helpen."

Gevolgen

Wanneer er een extreme droogte over een land valt, is de oogst vaak slecht en gaat er veel vee dood. Dat heeft direct gevolgen voor kinderen, vertelt Laszlo. "Dat betekent niet naar school en uiteindelijk ondervoeding en overlijden. Meer dan 1000 kinderen onder de 5 jaar overlijden per dag door gebrek aan sanitaire voorzieningen. Op het moment dat er ziektes zoals cholera zijn, krijgen kinderen diarree en overlijden ze heel erg snel. Op alle heeft het effect op kinderen."

190 miljoen

"Het onderzoek wat we nu hebben gedaan gaat echt over 10 landen in West- en Centraal-Afrika. Dat is eigenlijk een continue stroom, omdat het gewoon niet stopt. De droogte is er, de overstromingen komen terug. Er moet meer geïnvesteerd worden om eigenlijk het basisniveau van deze dreiging omhoog te krijgen."

VN-waterconferentie

De resultaten van het onderzoek komen aan de vooravond van de VN-waterconferentie in New York. Laszlo hoopt dat er op de conferentie wordt besloten om 'fors' te investeren in de genoemde regio’s in Afrika. "Dat er ook goed nagedacht wordt over innovatieve oplossingen om deze problemen, die niet minder zullen worden, op een slimmere manier het hoofd te kunnen bieden. En dat er echt focus komt op deze regio, zodat de klimaatbestendige programma’s die er zijn, veel sneller uitgevoerd kunnen worden. En UNICEF haar werk daar kan versterken en intensiveren."

De conferentie wordt voor het eerste in bijna 50 jaar georganiseerd. "Daarom is het ook zo ontzettend belangrijk dat hij nu gehouden wordt. Het onderzoek is ook specifiek in voorbereiding op de conferentie gedaan, om te laten zien hoe belangrijk water is. We nemen aan dat het vanzelfsprekend is, maar dat is het niet."

Akkoord

Of er een akkoord komt uit de conferentie durft Laszlo niet te zeggen. "Wat we willen dat er focus en commitment komt en dat alle partijen gaan investeren en aandacht aan gaan besteden. Als er een akkoord komt, prima. Maar het enige wat echt telt, is wat er gedaan wordt, dus dat vinden we eigenlijk belangrijker dan een akkoord."

Investeringen zouden miljarden euro’s gaan kosten. "Het is heel veel geld, maar dat is gewoon nodig. 190 miljoen kinderen is een heel groot aantal, als we daar met heel veel mensen aan werken, kunnen we daar echt een verschil inbrengen. We weten wat we moeten doen om cholera uit te bannen, we weten wat we moeten doen om die putten dieper te slaan, dus laten we dat ook doen met elkaar."

RJN UNICEF

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie