Buitenland
KRO-NCRV

Exit Boris Johnson: 'Hij is al zijn vertrouwelingen kwijt en heeft geen andere optie dan gaan'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Exit Boris Johnson: 'Hij is al zijn vertrouwelingen kwijt en heeft geen andere optie dan gaan'

Britse media weten het zeker: binnen enkele uren zal premier Boris Johnson zijn vertrek aankondigen. In het Mediaforum van Spraakmakers zegt politiek commentator Leonard Ornstein dat er geen andere optie is. "Hij is al zijn vertrouwelingen kwijt. Hij heeft geen andere optie dan gaan."

Video niet beschikbaar

Het bericht volgt nadat een stroom van bewindslieden hun vertrouwen opzegde in Johnson. Volgens NOS-correspondent Arjen van der Horst meldt de BBC dat hij zijn functie als leider van de conservatieve partij vandaag gaat neerleggen en in de loop van de dag met een verklaring zal komen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Not a surprise'

"Not a surprise", zegt politiek verslaggever Leonard Ornstein in reactie op het nieuws van de Britse premier. "Hij stond schaakmat, maar hij speelt het spel helemaal tot de allerlaatste pion uit. Hij is zelf een schaker, maar legt nu zijn koninkje om."

Journalist Tijs van de Brink gelooft nog steeds niet helemaal dat de Johnson écht opstapt. "Ze zeggen al een jaar dat de man vermoedelijk opstapt", zegt Van den Brink. Volgens de EO-journalist duurt het doorgaans langer voordat leiders echt opstappen dan media zeggen. Dat komt mede door ingewikkelde procedures, zoals ook in Engeland.

Toch denkt ook Van den Brink dat het nu echt gedaan is met de Britse premier. "De heibel in zijn partij is zo groot dat het doek wel gaat vallen."

Trump

Ook bij de Amerikaanse oud-president Trump werd lang gespeculeerd over zijn vertrek. Maar dit is geen Amerika waarbij één persoon kan besluiten aan te blijven, zegt Ornstein. "Dit is geen presidentieel systeem zoals in Amerika waar één persoon kan zeggen: ik trotseer het en schrijf verkiezingen uit."

Volgens Ornstein dachten ze in Engeland ook nog even dat Johnson over het parlement heen zou regeren, maar hij is afhankelijk van zijn partij. "Dus dat zit er niet in voor Johnson. En dat is heel anders dan voor Trump en bijvoorbeeld in Frankrijk."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie