Buitenland
VPRO

'Voedseldroppings boven Gaza onnodig, duur en inefficiënt', zegt WHO-vertegenwoordiger

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Voedseldroppings boven Gaza onnodig, duur en inefficiënt', zegt WHO-vertegenwoordiger

Voedseldroppings boven Gaza zijn onnodig duur en niet efficiënt. De hongerende bevolking van het door Israël gebombardeerde gebied is veel beter bereikbaar met konvooien, als ze maar toegang krijgen. Dat zegt Rik Peeperkorn vertegenwoordiger van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Gaza en de Westbank bij Bureau Buitenland.

Kinderen sterven van de honger

"Een humanitaire catastrofe", zo omschrijft Peeperkorn de situatie in Gaza. Hij bracht onlangs een bezoek aan Gaza. Artsen vertelden hem daar dat jonge kinderen in de ziekenhuizen sterven van de honger. "Eigen onderzoek toont aan dat in Gaza één op de zes kinderen onder de 2 jaar in korte tijd acuut ondervoed is geraakt. Die daling is ongekend."

De oplossing moet – los van een staakt-het-vuren – komen van humanitaire corridors en toegang tot de vluchtelingencentra. "Dat vereist logistieke capaciteit en meer open grensovergangen. Veel missies zijn simpelweg niet toegelaten, of uitgesteld, er is geschoten op konvooien. Dat maakt het transporteren van voedsel en medicijnen onnodig gevaarlijk."

Quote

Één op de zes kinderen onder de 2 jaar is in korte tijd acuut ondervoed geraakt. Die daling is ongekend.

Rik Peeperkorn

Voedseldroppings niet nodig

Als Israël daarmee stopt zijn voedseldroppings helemaal niet nodig, zegt Peeperkorn. "Ze zijn ook niet kosteneffectief. Gaza is heel klein. Trucks over land zijn veel effectiever en je kunt veel beter plannen waar en wanneer het aankomt. Veel wegen zijn weliswaar bedekt met puin, maar kunnen eenvoudig worden schoongemaakt."

Stelselmatige vernietiging van ziekenhuizen

Peeperkorn ontkent dat hulp in de konvooien terecht zou komen bij Hamas, het argument waarmee Israël de vrachtwagens tegenhoudt. "Onze missies van de WHO, meestal medische goederen, gaan direct naar ziekenhuizen, daar worden ze direct gebruikt. Dat geld ook voor voedsel en water en sanitaire spullen." Peeperkorn hekelt ook de stelselmatige vernietiging van ziekenhuizen door bombardementen: "Daar moet je van afblijven".

De VN-vertegenwoordiger keurt ook het stoppen van hulp door de Nederlandse regering aan UNRWA af. Deze VN-organisatie – die hulp verleent aan Palestijnse vluchtelingen – is veruit de grootste hulpverlener in Gaza en de enige met capaciteit voor hulp op grote schaal. "Dit is niet het juiste moment om je financiering uit stellen. Nu moet je eerst zorgen dat humanitaire hulp zo goed mogelijk geleverd wordt."

Luister de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie