Buitenland
VPRO

'Palestijns lijden is ook zaak van Europa'

foto: AFP / Khan Yunis
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Palestijns lijden is ook zaak van Europa'

Een grote hongersnood in Gaza lijkt onvermijdelijk, zeggen hulporganisaties. Volgens onderzoeker Peter Malcontent zijn Europese leiders daarvoor medeverantwoordelijk.

Europese verantwoordelijkheid in Gaza

Humanitaire nood

"Honger is een acuut probleem in Gaza", zegt Peter Malcontent in Bureau Buitenland. Hij is verbonden aan de Universiteit Utrecht en gespecialiseerd in het Israëlisch-Palestijnse conflict en de geschiedenis van de mensenrechten. "Er is geen voedsel en hulp geven van buitenaf gaat niet. Hele rijen vrachtwagens wachten aan de grens."

De Israëlische nieuwszender Channel 13 meldde gisteren dat Israël de levering van hulpgoederen aan Gaza gaat toestaan. Maar volgens Malcontent gebeurt dat niet. "Veel vrachtwagens worden tegengehouden bij Israëlische checkpoints en lopen bovendien risico om slachtoffer te worden van oorlogsgeweld."

Europese verantwoordelijkheid

Het Westen is voor deze humanitaire medeverantwoordelijk, vindt Malcontent. "Sommige Westerse landen blijven pal achter Israël staan en hameren op zelfverdediging, zonder te vermelden waar dat eindigt. Maar je hebt ook steeds meer mensen die moeite krijgen met de houding van hun regeringen. Zij spreken van schande dat er zoveel geweld tegen Palestijnen wordt gebruikt." Een voorbeeld daarvan is Australië. Daar is premier Albanese aangeklaagd omdat hij Israël zou steunen. Zoiets zou ook in Nederland kunnen gebeuren, ziet Malcontent.

Elders draaien regeringen bij. "Canada heeft besloten om de financiering aan hulporganisatie UNRWA te hervatten,” zegt Malcontent. Die hulp werd – ook door Nederland - opgeschort na beschuldigingen van Israël dat UNRWA-medewerkers betrokken waren bij het bloedbad van Hamas op 7 oktober. "Anderen landen zouden Canada's voorbeeld moeten volgen. Die financiering had nooit bevroren moeten worden."

Europese verantwoordelijkheid in Gaza & Seksueel geweld op en na 7 oktober - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie