Buitenland
NOS

Steenrijke Terry Gou stelt zich kandidaat in Taiwanese presidentsverkiezingen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Steenrijke Terry Gou stelt zich kandidaat in Taiwanese presidentsverkiezingen

In Taiwan stapt een nieuwe kandidaat in de race om het presidentschap: Terry Gou, de steenrijke oprichter van techgigant Foxconn, het bedrijf dat onder meer iPhones voor Apple in elkaar zet. In het NOS Radio 1 Journaal contact met correspondent Garrie van Pinxteren.

"Terry Gou vindt dat de huidige regeringspartij, de DPP, Taiwan naar de rand van de afgrond heeft gebracht", zegt Van Pinxteren. "De laatste zeven jaar is het alleen maar slechter gegaan met de economie, defensie en diplomatie, en daar wil hij iets aan veranderen."

"Hij heeft eerder geprobeerd het presidentschap te winnen van de KMT, de belangrijkste oppositiepartij, maar dat is hem toen niet gelukt", weet Van Pinxteren.

'Relatie met China is belangrijkste thema'

"Het voornaamste verkiezingsthema in Taiwan is de relatie met het vasteland van China. De DPP, ook wel de groene genoemd, wil zoveel mogelijk zelfstandigheid behouden. Ze willen China niet paaien en ook niet zeggen dat Taiwan bij China hoort."

"Ze verklaren zich niet onafhankelijk, want dan zou China binnenvallen. Maar ze zeggen ook dat ze zich niet onafhankelijk hoeven te verklaren, omdat Taiwan al een zelfstandig land is", vertelt Van Pinxteren.

Groen tegen blauw

"Terwijl de KMT, de zogeheten blauwe, zegt dat China en Taiwan bij elkaar horen. Dat wil niet zeggen dat ze zich aansluiten bij China, maar ze accepteren het principe wel", weet Van Pinxteren. "Ze zeggen dat Taiwan China beter niet tegen de haren in kan strijken."

"Als je dat teveel doet, komt er alleen maar oorlog van. Ze vinden dat het tijd is voor een andere politiek die sympathieker en vriendelijker tegenover China staat."

'Maakt niet veel kans'

"Terry Gou is ook een blauwe", aldus Van Pinxteren. "Hij wil dus meer samenwerken met China. Maar hij doet gek genoeg de zaak van de blauwe geen goed, want die hebben al twee kandidaten tegenover één groene-kandidaat."

"Dat hij er nu als derde bij komt, zal er in de praktijk toe leiden dat de stemmen op de blauwe-kandidaten meer versnipperd raken. Zo maakt geen een van de kandidaten veel kans om president te worden."

r1jn taiwan

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie