Buitenland
NOS

Beeld voor slachtoffers bloedbad Tiananmenplein weggehaald in Hongkong: 'Het wordt taboe'

  1. Nieuwschevron right
  2. Beeld voor slachtoffers bloedbad Tiananmenplein weggehaald in Hongkong: 'Het wordt taboe'

In Hongkong is een monument ter nagedachtenis van het bloedbad op het Tiananmenplein in Peking van 4 juni 1989 weggehaald. Het was één van de laatste symbolen van het neergeslagen protest. 'Pillar of Shame' bestaat uit vijftig op elkaar gestapelde gemartelde lichamen en gekwelde gezichten. In het NOS Radio 1 Journaal contact met correspondent Garrie van Pinxteren.

Video niet beschikbaar

Vorig jaar werden al mensen opgepakt bij een illegale wake bij het monument. En afgelopen september werden bij een inval in het 4 Juni Museum dat aan de protesten is gewijd, stukken weggehaald. Het museum is gesloten en online verdergegaan.

Signaal

"Dit geeft duidelijk het signaal af dat je je moet houden aan de interpretatie van de geschiedenis zoals die vanuit Peking wordt gedicteerd", aldus Van Pinxteren. "Alle oppositie daartegen is eigenlijk niet meer mogelijk."

De Chinese regering zegt dat de protesten op het Plein van de Hemelse Vrede voor meer democratie juist rebellie was die onderdrukt moest worden. "Ze ziet het niet als een rechtvaardige strijd van studenten, maar als een poging om chaos in China te brengen."

In Hongkong was het eerst nog mogelijk daar andere opvattingen over uit te dragen. "In China is het zo goed als taboe om nog over te spreken. Dat wordt in Hongkong ook zo", zei Van Pinxteren.

De 'Pillar of Shame' bij de Universiteit van Hongkong

Op het Tiananmenplein eisten demonstranten op 4 juni 1989 meer democratie. Uiteindelijk werden ze met tanks en geweerschoten uiteen geslagen. Eind juni 1989 zei de Chinese overheid dat er 200 burgers en tientallen leden van de veiligheidstroepen om het leven waren gekomen. In een Brits document dat in 2017 werd vrijgegeven, staat dat er zeker 10.000 doden vielen.

Trouw aan China

Vorig jaar werd in Hongkong de omstreden nationale veiligheidswet ingevoerd, Daardoor wordt het streven naar afscheiding, buitenlandse inmenging en staatsondermijnende activiteiten in Hongkong verboden. Sindsdien heeft Peking steeds meer grip op Hongkong, voorheen een autonome regio.

De parlementsverkiezingen van afgelopen zondag werden zoals verwacht gewonnen door kandidaten die trouw zijn aan China. De grootste oppositiepartij, de Democratische Partij, deed niet mee en de opkomst was historisch laag: net iets meer dan 30 procent van de stemgerechtigden kwam opdagen.

r1jn hongkong

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie