Buitenland
VPRO

Hoe generatie Z (van TikTok en Snapchat) wereldwijd zo succesvol is in klimaatzaken

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe generatie Z (van TikTok en Snapchat) wereldwijd zo succesvol is in klimaatzaken

Generatie Z, jongeren die eind jaren negentig geboren zijn, laat wereldwijd van zich horen. Deze generatie, opgegroeid met met TikTok, Snapchat en andere populaire sociale media, boekt wereldwijd steeds vaker succes in klimaatrechtszaken. Waar hebben zij hun succes aan te danken?

Hoe jonge klimaatactivisten met rechtszaken steeds vaker succes boeken

Zuid-Afrikaanse Greta

In het zuidelijkste land van Afrika voert Ayakha Melithafa de boventoon op het gebied van het klimaatactivisme. Ze wordt daar als de zwarte Greta Thunberg gezien. De 19-jarige is een kind van een boerin uit West-Kaap. In die provincie heerst al jaren een watercrisis vanwege de aanhoudende droogte. Door die droogte kan haar moeder niet de gewenste gewassen verbouwen en vee houden waardoor Ayakha zich genoodzaakt voelt om daar wat aan te doen. Samen met Greta en dertien andere kinderen van over de hele wereld heeft ze daarom een klacht ingediend bij de Verenigde Naties. Volgens haar zouden de rechten van de mens geschonden worden.

foto: Wikimedia Commons

Ayakha Melithafa

Internetgeneratie

Het activisme zit in het bloed van de Gen Z’er. Volgens Bart Tuinman, die als verslaggever en podcastmaker van het Jeugdjournaal dagelijks in contact staat met deze generatie, komt die betrokkenheid door de opkomst van het internet. Kinderen worden opgevoed met Snapchat en Instagram waar continue het laatste nieuws van over de hele wereld wordt verspreid.

Ook in het onderwijs worden ze dagelijks geconfronteerd met de actualiteit door onder andere het Jeugdjournaal. Tevens is het eerder regel dan uitzondering dat jonge artiesten zich uitspreken over maatschappelijke thema’s. Wat al snel doorklinkt in hun achterban: ''Het lijkt soms wel alsof de boodschap bijna even belangrijk is als de muziek'', concludeert Tuinman.

Alicante

In samenwerking met Bureau Buitenland onderzocht de NPO Radio 1-podcast Alicante deze piepjonge activisten. Podcastmaker Ilan Hoekstra wil heel graag weten waar hun activisme vandaan komt. Luister hier naar de nieuwste aflevering van Alicante - Dus jij bent een Gen'zer: 'Wij doen kapot veel en jullie verkloten de aarde'.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie