Buitenland
NOS

Steeds meer geweld tegen christenen in India: 'De kerstman zou een dwangmiddel zijn om mensen om te kopen'

  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer geweld tegen christenen in India: 'De kerstman zou een dwangmiddel zijn om mensen om te kopen'

In India zijn tijdens de kerstdagen verschillende bijeenkomsten van christenen verstoord door hindoe-extremisten. In de stad Agra was zelfs een protest tegen de kerstman. Volgens correspondent Aletta André in het NOS Radio 1 Journaal neemt het geweld tegen religieuze minderheden toe in India.

"Er zijn meerdere bijeenkomsten verstoord door het hele land. Er was ook vandalisme, zo zou er een beeld van Jezus zijn vernield. Ook op een school vielen demonstranten binnen tijdens een viering op eerste kerstdag", zegt André.

Hebberig

"In alle gevallen zaten daar hindoeïstische groeperingen achter. Die beschuldigen christenen ervan hindoes tot bekering te dwingen. De kerstman en zijn cadeautjes zouden een dwangmiddel zijn om mensen om te kopen, om mensen te beïnvloeden. Tegen de scholieren zeiden ze: wees niet hebberig en blijf bij je eigen geloof."

André: "Demonstranten zeggen dat de eigen cultuur onder druk staat, maar christenen zijn een kleine minderheid in India. Het gaat om ongeveer 24 miljoen christenen in een land van 1,3 miljard mensen."

Antibekeringswet

"Er was afgelopen weekend een oplaaiing, omdat er veel christelijke bijeenkomsten zijn rondom de kerst, maar het lijkt wijdverspreider te worden. Er was al enorm veel te doen rond een antibekeringswet. Steeds meer deelstaten nemen daar speciale wetten voor aan. Gedwongen bekering is al verboden, maar bij de wet moet degene die beschuldigd wordt gaan bewijzen dat het niet zo is. Dus de bewijslast komt bij de beschuldigde te liggen", aldus André. "Missionarissen die gratis scholen en klinieken aanbieden worden ook wel eens beschuldigd van gedwongen bekering. Priesters worden gearresteerd. Steeds meer christenen voelen zich onveilig."

André: "Er zijn nu woordvoerder van kerkgroepen die zich in de media hebben uitgesproken. Ze zeggen dat India wordt geregeerd door een hindoe-nationalistische regering. Daarom gaan steeds meer christenen in het geheim het geloof belijden."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie