Buitenland
VPRO

'Medicijnen zouden kanker genezen': Indiase goeroe veroordeeld voor oplichting

foto: SAM PANTHAKY / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Medicijnen zouden kanker genezen': Indiase goeroe veroordeeld voor oplichting

De razend populaire Indiase goeroe Baba Ramdev belooft zijn volgers veel op het gebied van traditionele genezing. Maar daar wil het Indiase Hooggerechtshof nu een stokje voor steken, vertelt journalist Lisa Dupuy in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Yoga verheven tot merk

De goeroe Baba Ramdev heeft in de wereld van Indiase traditionele geneeskunde een prominente plek veroverd. "Je kunt hem wel een van de bekendste goeroes van India noemen", volgens de correspondent. "Maar hij is ook controversieel, omdat hij van yoga en ayush een merk heeft gemaakt. Zijn bedrijf, Patanjali, verkoopt allerlei verzorgingsproducten, van medicijnen tot tandpasta."

Het Indiase Hooggerechtshof stelt de gezondheidsclaims van Ramdev nu aan de kaak. "Bijvoorbeeld de claim dat zijn medicijnen kanker kunnen genezen", vertelt Dupuy. "Het Hooggerechtshof stelt nu dat Ramdev misinformatie en valse claims verspreidt en heeft het bedrijf opgedragen om reclames te verwijderen."

Quote

Aan Ramdev zelf als figuur wordt niet getoornd.

Lisa Dupuy

Nauwe banden met Modi

Desondanks blijft het goede imago van Ramdev overeind. "Dat imago is echt heel sterk", benadrukt Dupuy. "Ramdev geldt voor veel Indiërs als een echte expert, die alles weet van de traditionele geneeswijzen."

Ook staat Ramdev op goede voet met premier Narendra Modi, die India graag neerzet als kennisrijk, hindoeïstisch land. Daarvan is Ramdev de belichaming. "Ramdev en Modi kwamen allebei halverwege 2000-2010 opzetten als publieke figuren. Ze hebben nauwe banden, dus aan Ramdev zelf als figuur wordt niet getoornd", concludeert Dupuy.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie