Buitenland
NOS

De kiezer in Berlijn gaat op herhaling na 'beschamende Superwahl'

foto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. De kiezer in Berlijn gaat op herhaling na 'beschamende Superwahl'

Morgen zijn er lokale verkiezingen in de Duitse hoofdstad Berlijn. Die zijn nodig omdat de lokale verkiezingen in 2021 zo chaotisch verliepen dat ze van de rechter over moeten. Een reportage van NOS-correspondent Charlotte Waaijers.

Berlijnse inwoners naar de stembus

Er ging van alles mis: er ontbraken stembiljetten of ze lagen op de verkeerde plek, voor de stemlokalen stonden lange rijen en er waren te weinig stemhokjes. Sommige kiezers konden het stemlokaal niet bereiken omdat grote delen van de stad wegens een marathon waren afgesloten.

De voorbereidingstijd voor de Wiederholungswahl was 90 dagen. De organisatie klaagt dat er eigenlijk meer tijd nodig is om de structurele fouten in het kiessysteem te repareren.

Op de rampzalig verlopen verkiezingsdag (Superwahl 26 september 2021) waren er ook verkiezingen voor de Bondsdag. De kans bestaat dat ook die in Berlijn (gedeeltelijk) over moeten.

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie